Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/2/14

Γλώσσα σώματος: Πώς να καταλαβαίνεις ότι σου λένε ψέματα

Γλώσσα σώματος: Πώς να καταλαβαίνεις ότι σου λένε ψέματα





Η επικράτηση της γλώσσας του σώματος: Ο James Borg λέει πως το 97% της επικοινωνίας μας διενεργείται μέσω της γλώσσας του σώματος και άλλων παραγλωσσικών στοιχείων και μόλις 3% μέσα από τις λέξεις που λέμε.
Γράφει ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός

Μέσα σ'αυτό το πλαίσιο υπάρχει ένα ολόκληρο λεξιλόγιο του οποίου οι ερμηνείες έχουν κάπως έτσι:
α) το σταύρωμα των χεριών γύρω απ' το στήθος μπορεί να δείχνει πως το άτομο σηκώνει ένα ασύνειδο τείχος ανάμεσα στον εαυτό και τους υπόλοιπους. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει ότι τα χέρια του ατόμου είναι κρύα και προσπαθεί να ζεσταθεί ενώ σε φιλικές περιστάσεις μπορεί να δείχνει πως το άτομο προσπαθεί να περιπλέξει την κατάσταση η οποία εκτυλίσσεται. Παρ'όλα αυτά σε περιπτώσεις σοβαρού διαλόγου μπορεί να σημαίνει πως το άτομο διαφωνεί και εκφράζει την αντίθεσή του.
β)Η συνεπής βλεμματική επαφή δείχνει πως το άτομο σκέφτεται θετικά αυτό που ο ομιλητής λέει. Μπορεί όμως να σημαίνει ότι το άτομο δεν εμπιστεύεται τον ομιλητή αρκετά για να πάρει τα μάτια από πάνω του. Απουσία βλεμματικής επαφής μπορεί να σημαίνει αρνητικότητα. Από την άλλη μεριά άνθρωποι με διαταραχές άγχους συχνά δε μπορούν να δημιουργήσουν βλεμματική επαφή χωρίς δυσφορία. Οι νόρμες για την βλεμματική επαφή ανά κουλτούρα ποικίλουν κι έτσι μπορεί αυτή να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. Παραδείγματος χάριν μπορεί ένα πρόσωπο συνδυαστικά να κοιτά με τα χέρια σταυρωμένα πράγμα που δείχνει πως κάτι το ενοχλεί και θέλει να συζητήσει γι'αυτό. Κι αν κοιτά στα μάτια αλλά παίζει με τα δάχτυλα μπορεί να σημαίνει πως η προσοχή του είναι αλλού.
γ)Η δυσπιστία εκδηλώνεται συχνά με την αποστροφή του βλέμματος, το άγγιγμα του αφτιού ή τον κνησμό του πηγουνιού. Όταν ένα πρόσωπο δεν πείθεται από αυτό που λέει κάποιος, η προσοχή συχνά “τρέχει” και τα μάτια θα κοιτούν αλλού για μια μακρά περίοδο.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr