Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/14

Το Νησί των Ονείρων που μετατράπηκε σε εφιάλτη ...




Το άλλοτε μαγευτικό Νησί των Ονείρων, το Πεζονήσι Ερέτριας, έχει ρημάξει και εγκαταλειφθεί εξαιτίας της χρόνιας διαμάχης...
μεταξύ του Δήμου και της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, η οποία καθιστά αδύνατη την εκμετάλλευση του από υποψήφιους επενδυτές.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Εθνος της Κυριακής, το 66 στρεμμάτων ακίνητο, βρίσκεται μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα και συνδέεται με γέφυρα με την πόλη της Ερέτριας.

Από τη δεκαετία του '60 το νησί είχε αξιοποιηθεί τουριστικά, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες. Περιλαμβάνει ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα με δύι κεντρικά κτίρια που στεγάζουν 52 δωμάτια, 46 μπάνγκαλοου εγκαταστάσεις μίνι γκολφ, τένις, βόλει και πινγκ πονγκ, πάρκινγκ που χωράει 300 αυτοκίνητα, εστιατόριο και beach bar και όλα αυτά πάνω σε μία παραλία με πεντακάθαρα νερά.

Οι εγκαταστάσεις αυτές ωστόσο έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια και καθότι δεν υπάρχει φύλαξη έχουν γίνει στόχος πλιατσικολόγων οι οποίοι έχουν καταστρέψει τα πάντα και έχουν αφαιρέσει ακόμα και τις κουρτίνες και τα σεντόνια του ξενοδοχείου.

Πώς όμως κατέληξε έτσι το τουριστικό θέρετρο; Στα τέλη της δεκαετίας του '60 αποτελούσε έναν πόλο έλξης για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Μετά την μεταπολίτευση και κατόπιν διαγωνισμού, η έκταση δόθηκε προς αξιοποίηση στην εταιρεία Rest Club AE, η οποία επένδυσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον εξοπλισμό.

Γύρω στο 2008 όμως η εταιρεία παρέδωσε το ακίνητο ύστερα από έξωση του Δήμου Ερέτριας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μισθωτής έφυγε διότι αποδείχθηκε ότι δεν είχε προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός και ουσιαστικά έγινε απευθείας ανάθεση με ενοίκιο 100.000 ευρώ το εξάμηνο.

Από το 2008 το ακίνητο βρίσκεται στα αζήτητα, ενώ μία πρόταση για αξιοποίηση του νησιού που έκανε ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Λάμπρος Αγγελόπουλος, «μάγκωσε» στην απίστευτη γραφειοκρατία και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ του δήμου και της ΕΤΑΔ, η οποία τελικά το 2012 απαγόρευσε να προχωρήσουν σε διαδικασίες αξιοποίησης χωρίς την άδεια της. Ετσι το νησί παραμένει αναξιοποίητο, ενώ ο Δήμος δεν έχει καταφέρει να περιφρουρήσει καν το χώρο, αφήνοντας τα κτίρια ρημαγμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Εθνος της Κυριακής, τον τελευταίο ένα χρόνο, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ του Δήμου και της ΕΤΑΔ ώστε να αναστηθεί το νησί και να δοθεί ξανά για αξιοποίηση.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τους επόμενους μήνες, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός ώστε ο μελλοντικός επενδυτής να προχωρήσει στο σχέδιο μετατροπής του χώρου σε σημαντικό τουριστικό προορισμό.