Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/14

Η τελική ρύθμιση για χρέη στο Δημόσιο

Η τελική ρύθμιση για χρέη στο Δημόσιο



Των Κ. Ρομποτή & Α. Μαυρούλη 

Με διπλό στόχο προχωρά η κυβέρνηση στην κατάθεση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή ώστε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. 


Από τη μια πλευρά, η πολιτική ηγεσία θα δώσει ανάσα σε εκατομμύρια οφειλέτες που έχουν χάσει τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητά τους και δεν μπορούν να επιβιώσουν και, από την άλλη, ευελπιστεί να γεμίσει με ζεστό χρήμα τα άδεια ταμεία και να κλείσει μέρος από το δημοσιονομικό κενό του 2015 χωρίς να προχωρήσει στη λήψη νέων επαχθών μέτρων. Για το σχέδιο είναι ενήμερη η τρόικα και αναμένεται να τεθεί επί τάπητος κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με το οικονομικό επιτελείο που ξεκινούν. 

Η Realnews αποκαλύπτει την τελική ρύθμιση που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και έχουν επεξεργαστεί ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Προβλέπει τακτοποίηση οφειλών από 72 έως 100 δόσεις και έκπτωση έως και 90% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων. Οι επιπλέον επιβαρύνσεις θα διαγράφονται πλήρως για όσους καταβάλουν τις οφειλές τους εφ’ άπαξ. Η τελική ρύθμιση προβλέπει και επανακαθορισμό του επιτοκίου επιβάρυνσης της οφειλής στο 4%, υπολογιζόμενο σε ετήσια βάση. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλει κανείς ορίζεται στα 50 ευρώ τον μήνα.

Από τον επόμενο μήνα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα και θα έχει τη μορφή της τελευταίας ευκαιρίας για τους οφειλέτες, καθώς θα παραμείνει ανοικτή για 3-4 μήνες με ταυτόχρονη αναστολή των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους σπεύσουν να ενταχθούν. Μάλιστα, στο τελικό σχέδιο οι οφειλές που θα κεφαλαιοποιηθούν είναι έως και τον Αύγουστο, ενώ υπάρχει πιθανότητα να ενταχθούν και οι οφειλές του Σεπτεμβρίου. 

Συγκεκριμένα, για φυσικά και νομικά πρόσωπα με οφειλές έως 15.000 ευρώ θα ισχύουν οι αντίστοιχοι όροι ένταξης σε ρύθμιση οφειλών έως 5.000 ευρώ με δυνατότητα παροχής εξόφλησης σε 100 δόσεις, ενώ ως ελάχιστη μηνιαία δόση καταβολής ορίζονται τα 50 ευρώ τον μήνα. Για οφειλές μεγαλύτερες των 15.000 ευρώ, το νέο καθεστώς προβλέπει τη δυνατότητα εξόφλησής τους έως 72 δόσεις. Σημειώνεται ότι εν αναμονή της ευνοϊκής ρύθμισης μήνα με τον μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διογκώνονται ανεξέλεγκτα και αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, προσεγγίζουν τα 90 δισ. ευρώ, περίπου 69,24 δισ. ευρώ προς την εφορία και πάνω από 20 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Μόνο τον Αύγουστο έμειναν απλήρωτοι φόροι ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους και μέχρι το τέλος Αυγούστου τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη εκτινάχθηκαν στα 8,654 δισ. ευρώ. 

Υπολογίζεται ότι η πρόβλεψη των 100 δόσεων αφορά περίπου 400.000 οφειλέτες, για τους οποίους, βάσει της διάταξης που προωθείται, δεν θα υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση, δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει η υποχρέωση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών. 

Μόνο το 3%-4% των οφειλετών -που έχουν φτάσει ήδη το 1,5 εκατομμύριο- εξακολουθεί να πληρώνει τις δόσεις, τηρώντας τις δύο ρυθμίσεις χρεών προς τα ταμεία, ενώ ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός από όσους είχαν «μπει» σε ρύθμιση διακόπτει την καταβολή των δόσεων. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ