Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/10/14

Ο Κάμερον ζήτησε από τον Εμίρη του Κατάρ να επενδύσει στην Βρετανία

Ο Κάμερον ζήτησε από τον Εμίρη του Κατάρ να επενδύσει στην Βρετανία




Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Κατάρ να επενδύσει περισσότερο σε έργα υποδομής στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Εμίρη της χώρας στο Λονδίνο.
Ο Κάμερον ζήτησε από τον Σέιχ Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Τάνι να εξετάσει το ενδεχόμενο να προσφέρει περαιτέρω χρηματοδότηση ώστε το Κατάρ να συμβάλλει στην ανάπτυξη πόλεων στη βόρεια Βρετανία, για παράδειγμα για να προχωρήσει ένα έργο σύνδεσής τους με το Λονδίνο με μια σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας.

Το Κατάρ, μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, ήδη επενδύει μαζικά σε βρετανικές επιχειρήσεις και αποκτά εκτάσεις στη χώρα. Ανάμεσα στις πιο προβεβλημένες επενδύσεις του Κατάρ είναι αυτή στο ψηλότερο κτίριο του Λονδίνου, το Shard, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη βασιλική οικογένεια, αλλά και αυτή στο πολυκατάστημα Harrods, το οποίο ανήκει στην κρατική Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ.
«Ο πρωθυπουργός ενεθάρρυνε τον Εμίρη να εξετάσει περισσότερες ευκαιρίες [για επενδύσεις] σε όλη τη χώρα», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του Κάμερον.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας ανάμεσα στις πόλεις Λιντς και Μάντσεστερ, πέραν του υπάρχοντος σχεδίου για την κατασκευή σιδηροδρομικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας των δύο πόλεων με το Λονδίνο, εκτιμώμενης αξίας 43 δισεκ. λιρών (54,5 δισεκ. ευρώ).
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Εμίρη του Κατάρ, που συμπεριέλαβε μια συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ, κορυφαίους πολιτικούς κι επιχειρηματίες, οι δύο χώρες συνήψαν επίσης μια συμφωνία που καθορίζει το πλαίσιο για περαιτέρω συνομιλίες σε πεδία όπως αυτά της άμυνας, της ενέργειας και του εμπορίου.
Πριν από την επίσκεψη του Εμίρη, Βρετανοί βουλευτές είχαν καλέσει τον Κάμερον να απαιτήσει από αυτόν να απαντήσει στις καταγγελίες —τις οποίες το Κατάρ διαψεύδει— ότι η χώρα αυτή έχει χρηματοδοτήσει τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που έχουν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στο Ιράκ και στη Συρία.
«Συζήτησαν σχετικά με τον ρόλο που αμφότερες οι χώρες διαδραματίζουν στον [διεθνή] συνασπισμό για την αντιμετώπιση του ΙΚ και για τη σημασία που έχει όλες οι χώρες να εργαστούν για να πατάξουν τον εξτρεμισμό και την υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.
Ακόμη, ο Κάμερον «καλωσόρισε τον νόμο που υιοθετήθηκε πρόσφατα στο Κατάρ για την αποτροπή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Ο νόμος αυτός, που εγκρίθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου, προβλέπει ιδίως μέτρα ελέγχου της συγκέντρωσης και αποστολής στο εξωτερικό χρηματικών ποσών από φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Επίσης τον Σεπτέμβριο, ο Εμίρης είχε διαβεβαιώσει πως η χώρα του δεν βοηθά το ΙΚ και είχε τονίσει στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι η ασφάλεια του Κατάρ απειλείται από τους τζιχαντιστές.
Ένα στέλεχος της κυβέρνησης της Γερμανίας είχε κατηγορήσει τον Αύγουστο το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί το ΙΚ, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχίες για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης αυτής από πρόσωπα και φιλανθρωπικές οργανώσεις σε αραβικά κράτη, παρά το γεγονός ότι το Κατάρ έκτοτε εντάχθηκε στον διεθνή συνασπισμό υπό την Ουάσινγκτον που έχει εξαπολύσει μια αεροπορική εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία.