Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/10/14

"Βροχή" προστίμων για αδήλωτη εργασία το καλοκαίρι

Βροχή προστίμων για αδήλωτη εργασία το καλοκαίρι



Σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι παραβάσεις εργοδοτών για αδήλωτη εργασία, κατά τους θερινούς μήνες, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Αντίστοιχα, πολλαπλασιάστηκαν με γεωμετρική πρόοδο και τα πρόστιμα που επέβαλαν ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας, καθώς οι κυρώσεις επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια από τους ελεγκτές και φθάνουν τα 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συνολικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν την περίοδο από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως σήμερα, ανέρχονται στα 50.525.242 ευρώ, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο κατά το τετράμηνο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου 2014 φτάνουν στα 33.526.221 ευρώ.
Ειδικότερα, για το μήνα Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι (ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές), ελέγχθηκαν 3.179 επιχειρήσεις και σε σύνολο 12.933 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 958, δηλαδή το 7,41% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν, ενώ στο σύνολο του έτους οι αδήλωτοι εργαζόμενοι φθάνουν στο 3,31% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν.
Τον Σεπτέμβριο, εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά, το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, ανέρχονται στα 9.935.255 ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, «η σημαντική αύξηση των επιβαλλόμενων προστίμων τους τελευταίους μήνες αντανακλά την εντατικοποίηση των ελέγχων που είναι προϊόν της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης και της πρωτόγνωρης αναβάθμισης της επιχειρησιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών τα δύο τελευταία χρόνια.
Ο υπουργός Εργασίας αναγνωρίζει, ωστόσο ότι η αδήλωτη εργασία είναι «Λερναία Ύδρα», που λαμβάνει συνεχώς νέες μορφές στην αγορά εργασίας.
«Για να νικηθεί», τονίζει, «χρειάζεται το οριστικό ξερίζωμα διαχρονικών νοσηρών αντιλήψεων και νοοτροπιών που υποθάλπουν την παραβατικότητα. Και αυτό είναι πλέον υπόθεση του καθενός μας, του κάθε πολίτη αυτής της χώρας και, πρωτίστως, όσων εργοδοτών αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν εκείνο το ευκαιριακό πρότυπο επιχειρηματικότητας του χθες που ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την έξαρση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του σήμερα».
Συνεχίζοντας ο κ. Βρούτσης, αναφέρει ότι στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αναβάθμισης των δύο τελευταίων ετών, περιλαμβάνεται στο σχέδιο «'Αρτεμις», που κλείνει έναν χρόνο ζωής, καθώς και η ενοποίηση των δράσεων της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ με τη συνδρομή και της Οικονομικής Αστυνομίας.
Σημαντική θεωρεί ο υπουργός Εργασίας και τη διεύρυνση της ελεγκτικής αρμοδιότητας της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ στο σύνολο των μισθωτών εργαζομένων, ανεξάρτητα από το ταμείο κύριας ασφάλισης στο οποίο είναι ασφαλισμένοι.
«Παράλληλα», σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, θεσμοθετήσαμε τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί για την αδήλωτη εργασία και επιδιώξαμε να καταστήσουμε ελκυστική τη νομιμότητα και να βελτιώσουμε τη συμμόρφωση των εργοδοτών, μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και απλοποιώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες», σημειώνει ο κ. Βρούτσης.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του έτους, στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Σεπτεμβρίου 2014, διενεργήθηκαν στα πλαίσια του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» έλεγχοι σε 26.328 επιχειρήσεις.
Από αυτές, οι 3.120 βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 11,85%).
Σε σύνολο 147.160 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 4.867 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 3,31%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 50.525.242 ευρώ.
Από το σύνολο των αδήλωτων εργαζομένων που εντόπισαν οι έλεγχοι, το 53,71%, ήσαν άνδρες και το 46,29% γυναίκες.
Το 68,40%, των αδήλωτων εργαζομένων είναι ημεδαποί κα τι 31,60% αλλοδαποί.
Η ανασφάλιστη εργασία, πάντως, παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς εργαζομένους.
Το ποσοστό των αδήλωτων ημεδαπών εργαζομένων, σε σχέση με το σύνολο των ημεδαπών εργαζομένων, είναι 2,62%, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό των αδήλωτων αλλοδαπών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων είναι 7,72%.