Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/12/14

10 τροφές που αγαπούν την καρδιά μας!




Ο Αμερικανικός Σύλλογος για την Καρδιά προτείνει μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αντίθετα, πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και αλατιού.
 
Δείτε ποιες δέκα τροφές πρέπει να βγάλουμε σήμερα κιόλας από τη διατροφή μας και με ποιες πρέπει να τις αντικαταστήσουμε.
 
1. Βρώμη για πρωινό αντί για δημητριακά σίτου
 
Η βρώμη περιέχει διαλυτές ίνες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Συγκεκριμένα, η βρώμη περιέχει β-γλυκάνη, ένα είδος φυτικών ινών που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και τον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Η βρώμη περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως το μαγνήσιο και το κάλιο, τα οποία είναι επίσης ωφέλιμα για την καρδιά.
 
2. Μύρτιλλα μαζί με τη βρώμη αντί για ζάχαρη
 
Τα μύρτιλλα είναι ένα φρούτο με μοναδική θρεπτική αξία. Δε μας φορτώνουν με πολλές θερμίδες και έχουν λίγα λιπαρά, ενώ είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και μαγγανίου. Περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
 
3. Μπιφτέκι λαχανικών αντί για μπιφτέκι από κιμά
 
Τα φασόλια και τα όσπρια είναι πολύ καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης και παράλληλα συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Ένα «φυτικό μπιφτέκι» από αυτά τα συστατικά μάς παρέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά.
 
4. Μαρούλι και τομάτα μαζί με το μπιφτέκι αντί για τυρί
 
Η τομάτα και το μαρούλι περιέχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες, χωρίς καθόλου λιπαρά. Παράλληλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το λυκοπένιο και η βιταμίνη C.
 
5. Ξηροί καρποί ως σνακ αντί για πατατάκια
 
Οι ξηροί καρποί μάς παρέχουν τις απαραίτητες ποσότητες Ω-3 λιπαρών οξέων που ωφελούν την καρδιά, τον εγκέφαλο και την επιδερμίδα. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Ε.
 
6. Σαλάτα για ορεκτικό αντί για τυρί
 
Μια πολύχρωμη σαλάτα είναι ένα εύκολος τρόπος να πάρουμε πολλά θρεπτικά συστατικά ταυτόχρονα. Τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ κάθε χρωματιστό λαχανικό έχει τη δική του μοναδική θρεπτική αξία. Για παράδειγμα, το μαρούλι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι τομάτες περιέχουν λυκοπένιο και τα καρότα περιέχουν βήτα-καροτένιο.
 
7. Αβοκάντο στη σαλάτα αντί για κρουτόν
 
Το αβοκάντο περιέχει υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Ε.
 
8. Ελαιόλαδο αντί για βούτυρο
 
Το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά και μια διατροφή που βασίζεται σε αυτό το υγιεινό έλαιο σχετίζεται άμεσα με την υγεία της καρδιάς. Το ελαιόλαδο είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, δύο συστατικά που προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία.
 
9. Ψητός σολομός αντί για τηγανητό μπακαλιάρο
 
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η σαρδέλα είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα Ω-3 είναι υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά που έχει αποδειχθεί πως ωφελούν τόσο την καρδιά όσο και τον εγκέφαλο.
 
10. Κόκκινο κρασί αντί για αναψυκτικά
 
Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ένα ποτήρι για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες) κάνει καλό στην καρδιά και μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης.