Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/4/15

ΗΠΑ- Προς το αρχείο οδεύει η έρευνα για την αγορά συναλλάγματος

ΗΠΑ- Προς το αρχείο οδεύει η έρευνα για την αγορά συναλλάγματος




Μια ομάδα μεγάλων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων της γαλλικής BNP Paribas και της ελβετικής UBS, βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προκειμένου να τεθούν στο αρχείο οι έρευνες που διεξάγονται για τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή ενήμερη για την υπόθεση.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και τις τράπεζες αυτές και μια συνολική συμφωνία αναμένεται να επιτευχθεί εντός του Μαΐου, σύμφωνα με την πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Οι τράπεζες που αφορούν οι έρευνες είναι οι αμερικανικές JPMorgan Chase και Citigroup και οι βρετανικές Barclays και RBS. Η ελβετική UBS, η οποία συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές από την έναρξη της έρευνας, αναμένεται να συμπεριληφθεί στη συμφωνία, όπως και η γαλλική BNP Paribas.
Το πρόστιμο που θα κληθούν να καταβάλουν οι τράπεζες προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις θα ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια καθ' εκάστη, διευκρίνισε ακόμη η πηγή.
Ωστόσο οι χρηματομεσίτες οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση δεν καλύπτονται από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις και ενδέχεται να διωχθούν ποινικά.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις: το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα επικρίσεις διότι δεν έχει ασκήσει ούτε μία δίωξη εναντίον τράπεζας από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ζητάει τα πιστωτικά ιδρύματα να ομολογήσουν την ενοχή τους
Οι ποινικές και αντιμονοπωλιακές αρχές των ΗΠΑ διεξάγουν το τρέχον διάστημα μια “ενεργή έρευνα”, περιορίστηκε να δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, προσθέτοντας “δεν σχολιάζουμε έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη”.
Ένας εκπρόσωπος της BNP Paribas δήλωσε από την πλευρά του ότι η γαλλική τράπεζα συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές, ικανοποιώντας “τα αιτήματά τους για πληροφορίες”. Οι υπόλοιπες τράπεζες αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.