Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/6/15

Πώς τα υφασμάτινα βραχιολάκια μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία μας




Βρετανοί  ερευνητές πραγματοποίησαν αναλύσεις στα πιο δημοφιλή αξεσουάρ νεαρών...
συμπατριωτών τους, ως προς τα μικροβιακά τους φορτία, ανακαλύπτοντας «απρόσμενα υψηλά» επίπεδα βακτηρίων όπως ο σταφυλόκοκκος και ο μικρόκοκκος.

Τα βραχιολάκια, ωστόσο, όπως αναφέρει το onmed, έφεραν στο φως τον πιο βρόμικο χαρακτήρα τους, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, περιείχαν σχεδόν 9.000 μικρόκοκκους και 2.000 σταφυλόκοκκους, που θα μπορούσαν να μεταδοθούν σε ευάλωτους ανθρώπους. «Αν και τα δύο είδη βακτηρίων φυσιολογικά υπάρχουν στο δέρμα, ήταν απρόσμενα υψηλός ο αριθμός τους στα βραχιολάκια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άλισον Κότελ, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ. «Χονδρικά ήταν 20πλάσιος απ' ό,τι βρίσκουμε στα μανίκια μιας μπλούζας που πλένετε συστηματικά».

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο σταφυλόκοκκος είναι συνήθως αβλαβής. Εάν, όμως, μολύνει κοψίματα και εκδορές θα μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση, ενώ αν καταποθεί υπάρχει κίνδυνος οξείας δηλητηρίασης.

Για τους παραπάνω λόγους, οι ειδικοί προτείνουν όχι μόνο να φροντίζουμε να πλένουμε συχνά τα συγκεκριμένα αξεσουάρ, αλλά και να μη χρησιμοποιούνται από άτομα που εργάζονται σε κλάδους όπως η Υγεία και η διατροφή, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης ανθρώπων και τροφίμων είναι μεγάλος.