Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/6/15

IUCN: νέα είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση και δύο φωτεινές εξαιρέσεις




Η νέα λίστα σκιαγραφεί με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την παγκόσμια κρίση που αντιμετωπίζουν πολλά ζώα και φυτά ανά την Υφήλιο, τα οποία βλέπουν τα φυσικά τους ενδιαιτήματα να...
χάνονται και να συρρικνώνονται.Στην αναθεωρημένη Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), 14 είδη χλωρίδας και πανίδας χαρακτηρίστηκαν από “είδη υπό εξαφάνιση” σε “πιθανώς εξαφανισμένα” ενώ συνολικά 22.784 είδη βρίσκονται κυριολεκτικά στο “κόκκινο”.

Η Κόκκινη Λίστα της IUCN καταρτίζεται με βάση δεδομένα και στοιχεία ερευνητών από όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή στη Λίστα έχουν συμπεριληφθεί 77.340 διαφορετικά είδη.

Στα 14 είδη που προστέθηκαν στην κατηγορία των ειδών που κινδυνεύουν στο μέγιστο βαθμό περιλαμβάνονται δέκα είδη ορχιδέας που συναντώνται αποκλειστικά στη Μαδαγασκάρη και τα οποία κινδυνεύουν από την αποδάσωση και την παράνομη και ανεξέλεγκτη συλλογή τους από τον άνθρωπο.

Ένα ακόμα είδος είναι η μανόλια Magnolia emarginata, δέντρο που αναπτύσσεται αποκλειστικά στην Αϊτή, εξαιτίας της απώλειας του 97% των δασικών οικοσυστημάτων εντός των οποίων αναπτύσσεται.

Τη λίστα συμπληρώνουν δύο είδη καβουριών, με τις επιστημονικές ονομασίες Karstama balicum και Karstama emdi τα οποία “καρκινοβατούν” σε ένα μόνο σπήλαιο στο Μπαλί. Τα καβούρια κινδυνεύουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα στο σπήλαιο είτε πρόκειται για τουριστικές επισκέψεις είτε για συχνές θρησκευτικές τελετές.

Επίσης, επιδεινώθηκε η κατάσταση πολλών θηλαστικών, κυρίως λόγω του παράνομου κυνηγιού και της καταστροφής των φυσικών βιοτόπων τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα λιοντάρια, και ειδικά το είδος της δυτικής Αφρικής, η αφρικανική «χρυσή» γάτα Profelis aurata και οι θαλάσσιοι λέοντες της Νέας Ζηλανδίας, που μαστίζονται από ασθένειες και αλλαγές στα ενδιαιτήματά τους λόγω αλιείας.

Παρότι, οι πληθυσμοί πολλών ειδών έχουν πάρει για τα καλά την κατιούσα, το παρήγορο είναι ότι στη νέα λίστα δεν προστέθηκαν είδη στην κατηγορία των “εξαφανισμένων”.

Ωστόσο, αυτό μπορεί και να οφείλεται στις δυσκολίες συγκέντρωσης δεδομένων για τα εξαφανισμένα είδη όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της  IUCN, Κρεγκ Χιλτον-Τέυλορ.

Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί ο ιβηρικός λύγκας του οποίου οι πληθυσμού ανακάμπτουν χάρη στις σοβαρές προσπάθειες προστασίας του. Ο αριθμός των λυγκών αυξήθηκε από 52 ενήλικες το 2002 σε 156 μέσα σε μια  δεκαετία μετά. Επίσης, ανέκαμψαν οι φώκιες της Γουαδελούπης παρότι στο παρελθόν θεωρούνταν “πιθανώς εξαφανισμένες” λόγω του αδυσώπητου κυνηγιού από τον άνθρωπο.