Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/7/15

Υπέρ της άρσης του εμπάργκο στην Κούβα η Κλίντον



Υπέρ της άρσης του εμπάργκο στην Κούβα η Κλίντον
Η Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών, θα καλέσει μεθαύριο Παρασκευή για άλλη μια φορά να τερματιστεί το αμερικανικό εμπάργκο σε βάρος της Κούβας σε ομιλία της στο Μαϊάμι, όπου ζει η μεγαλύτερη κοινότητα Κουβανών στη χώρα.

Η ομάδα της προεκλογικής της εκστρατείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Κλίντον θα εκφωνήσει μια ομιλία μεθαύριο Παρασκευή στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
Η άλλοτε επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας (2009-αρχές 2013) είχε ταχθεί δημόσια υπέρ της εξομάλυνσης των ΗΠΑ με την Κούβα, ήδη πριν από τη διαδικασία επαναπροσέγγισης που ανακοίνωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κουβανός ομόλογός του Ραούλ Κάστρο. Είχε επίσης ταχθεί υπέρ της άρσης του οικονομικού εμπάργκο που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στη νήσο από το 1962.
"Καθώς πλησίαζε το τέλος της θητείας μου, είχα ζητήσει από τον πρόεδρο Ομπάμα να επανεξετάσει το εμπάργκο που επιβάλλουμε. Δεν επιτυγχάνει τον σκοπό του και εμποδίζει τα σχέδιά μας στη Λατινική Αμερική", είχε γράψει η Κλίντον στα απομνημονεύματά της που κυκλοφόρησαν το 2014, το βιβλίο Hard Choices.
"Το εμπάργκο είναι ο καλύτερος φίλος του Κάστρο. Δίνει στον Κάστρο μια δικαιολογία για τα πάντα", είχε πει εξάλλου η Κλίντον τον Ιούνιο του 2014 στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων.
Επαναλαμβάνοντας την άποψή της με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο, η Κλίντον τάσσεται υπέρ της γραμμής του Ομπάμα και έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με τους δύο σημαντικότερους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους για τον Λευκό Οίκο, τους Τζεμπ Μπους και Μάρκο Ρούμπιο, οι οποίοι - καθώς έκαναν τις πολιτικές τους καριέρες στη Φλόριντα -αντιτίθενται στη διαδικασία επαναπροσέγγισης, υποστηρίζοντας ότι ενισχύει τους αδελφούς Κάστρο.
Η κουβανική κοινότητα στη Φλόριντα διαθέτει σημαντική επιρροή και μεγάλο μέρος της τηρεί σκληρή αντικαστρική στάση. Στο Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν διαμηνύσει ότι θα αποτρέψουν την άρση του εμπάργκο, αλλά και ότι θα παρακωλύσουν τον διορισμό νέου Αμερικανού πρεσβευτή στην Αβάνα, παρά το ότι οι δύο χώρες άνοιξαν εκ νέου πρεσβείες η μια στην πρωτεύουσα της άλλης.