Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/10/15

Προτάσεις - σοκ για το Ασφαλιστικό στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ


Προτάσεις - σοκ για το Ασφαλιστικό στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα
Μία πρώτη ενημέρωση της κατάστασης στο θέμα του Ασφαλιστικού έκαναν χθες στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, όσο και ο αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων υφυπουργός, Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Με τις δυσκολίες να είναι υπαρκτές και να μην αμφισβητούνται από καμία πλευρά, ειδικά τη στιγμή που η "τρύπα" στο Ασφαλιστικό αγγίζει τα 12 δισ. ευρώ, στη συνεδρίαση του οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήθηκε η ουσιαστική ανταλλαγή προτάσεων, σε μία προσπάθεια να προκύψει τελικά ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σε ένα κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα για τη χώρα. Με το Ασφαλιστικό πάντως να επιχειρείται να λυθεί υπό δαμόκλειο σπάθη, κάποιες εκ των προτάσεων που ακούστηκαν προκαλούν σοκ.
Με δεδομένη την ύπαρξη της "εθνικής" σύνταξης για ανασφάλιστους και όσους δεν δικαιούνται σύνταξη, το ύψος της οποίας πάντως απέφυγε να προσδιορίσει ο υπουργός Εργασίας, καθώς και την αντίθεση της κυβέρνησης στην ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, μεταξύ των προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι, ήταν :
-Να αυξηθούν οι εισφορές των εργοδοτών.
-Να υπάρξει ρύθμιση για έκτακτη εισφορά στα μεγάλα εισοδήματα.
-Να συνδεθεί το Ασφαλιστικό με την εισοδηματική κατάσταση κάθε δικαιούχου.
-Να υπάρξει μικρή παράταση χρόνου, πέραν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς γενική είναι η παραδοχή ότι δεν είναι εύκολο να λυθεί ένα ζήτημα σαν το Ασφαλιστικό σε διάστημα 15 ημερών.
-Να γίνει ανακεφαλαιοποίηση στο Ασφαλιστικό Σύστημα, όπως ακριβώς στο χρηματοπιστωτικό, προκειμένου να «κρατηθούν» και οι ασφάλειες ως ξεχωριστός πυλώνας της Οικονομίας.
-Να προβλεφθούν ρυθμίσεις για να σταματήσει μακροπρόθεσμα έστω η ανασφάλιστη εργασία και η ελαστικοποίηση της εργασίας, κ.ο.κ.
Οι προτάσεις αυτές, που στοχεύουν κυρίως στο να μην υπάρξουν περικοπές που θα δημιουργήσουν σημαντικά νέα προβλήματα στους δικαιούχους, είναι βεβαίως προς συζήτηση, καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση και ήδη προβλέπονται νέες συνεδριάσεις κομματικών οργάνων και ενημέρωση από τον κ. Κατρούγκαλο του υπουργικού συμβουλίου.
Το χρονοδιάγραμμα άλλωστε που μπήκε από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, τοποθετεί τη σχετική νομοθεσία μέσα στον Νοέμβριο, με σαφείς προσπάθειες να μην μείνει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα της συμφωνίας, αλλά να υπάρξει εξορθολογισμός του.
Τόσο ο ίδιος, όσο και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙZA παραδέχθηκαν πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση με τα Ταμεία και πόσες πιέσεις δέχονται, δεσμεύτηκαν όμως να την αντιμετωπίσουν και κάθε προσπάθεια να γίνει με στόχο ένα σχέδιο κοινωνικά δίκαιου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος.
ΠΗΓΗ: real.gr