Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/11/15

Είσαι υπέρβαρη; Διάβασε πώς να χάσεις κιλά

ΕΡΩΤΗΜΑ
Είμαι 19 χρονών και είμαι 90 κιλά, 1,79 ύψος. Θέλω να χάσω γρήγορα κιλά γιατί δεν αντέχω άλλο;
Στο ερώτημα απάντησε η Αμαλία Φιλίππου, Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, από το μήνυμά σου αντιλαμβάνομαι πως το βάρος και η εικόνα σου, σου προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση. Το ότι έχεις συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και αποφάσισες πως πρέπει να αναλάβεις δράση, όσο απλοϊκό και αστείο αν ακούγεται αποτελεί ένα πρώτο πολύ σημαντικό –ίσως το σημαντικότερο- βήμα. Αυτό που απομένει να κάνεις είναι να οργανώσεις σωστά τη δράση σου και να δουλέψεις με τον εαυτό σου σε τρία βασικά σημεία:
Ψυχολογία: Θα πρέπει να εντοπίσεις  τα κίνητρα σου και αυτά να αποτελέσουν για εσένα κινητήριο δύναμη. Αναλογίσου γιατί θέλεις να χάσεις βάρος, πως θα νιώθεις όταν θα έχεις χάσει τα περιττά κιλά, πόσο θα αλλάξει η ζωή σου, τι επίδραση θα έχει η αλλαγή στο σώμα σου στην αυτοπεποίθηση σου και στις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους κ.ο.κ. Τα κίνητρα είναι ξεχωριστά για τον κάθε άνθρωπο, είναι σημαντικό όμως ο καθένας μας να κρατά τα κίνητρά του ζωντάνα στο μυαλό του για να παίρνει τη δύναμη να συνεχίζει την προσπάθεια του για αλλαγή!
Διατροφή: Η διατροφή σου είναι το όπλο για να αποκτήσεις ένα υγιές σώμα και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζεις. Βάλε ισορροπία και πρόγραμμα στη διατροφή σου. Επειδή αναφέρεις τη λέξη «γρήγορα» στο μήνυμά σου αλλά και επειδή συχνά η απογοήτευση μας αποτελεί κακό σύμβουλο, οφείλω να σου αναφέρω πόσο σημαντικό είναι να αποφύγεις δίαιτες πολύ στερητικές, δίαιτες εξπρές ή δίαιτες που κυκλοφορούν γενικώς στο διαδίκτυο καθώς θέτεις την υγεία σου σε κίνδυνο και προφανώς δε βλέπεις παρά μόνο πολύ πρόσκαιρα αποτελέσματα στη ζυγαριά σου. Για να χάσεις τα κιλά που σε απασχολούν ανώδυνα, με ασφάλεια αλλά και μόνιμα το διατροφικό σου πρόγραμμα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ισορροπία, μέτρο και ποικιλία. Ένας επαγγελματίας διαιτολόγος θα σε βοηθήσει να διαμορφώσετε μαζί ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο που θα καλύπτει τις ανάγκες σου σε θρεπτικά συστατικά αλλά και θα εξασφαλίσει μια σταδιακή και σταθερή απώλεια βάρους. Παράλληλα θα σε εκπαιδεύσει στο πως θα μπορέσεις εύκολα και ανώδυνα βήμα-βήμα να αλλάξεις τις συνήθειες σου και να αποκτήσεις υγιεινές συνήθειες που θα σε ακολουθούν και αργότερα στη ζωή σου. Με αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο πως θα εξασφαλίσεις έναν πολύ καλό έλεγχο του βάρους σου σε βάθος χρόνου, χωρίς να χρειαστεί να ξαναβρεθείς αντιμέτωπη με τη ζυγαριά.
Άσκηση: Τρίτον, αλλά εξίσου σημαντικό: Μην παραβλέπεις το ρόλο της άσκησης στον έλεγχο του βάρους σου αλλά και στην υγεία σου γενικότερα. Βρες μια μορφή σωματικής άσκησης που σου ταιριάζει, σου είναι ευχάριστη και μπορείς να την εντάξεις στη ρουτίνα σου και εφάρμοσέ την, συστηματικά! Δε χρειάζεται να κάνεις πρωταθλητισμό ή πολύ έντονη γυμναστική, δραστηριότητες όπως το περπάτημα, ο χορός, κάποιο άθλημα της αρεσκείας σου ή το ποδήλατο είναι εξίσου ευεργετικές και θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην απώλεια των περιττών κιλών.
Καλή αρχή στην προσπάθειά σου!
Με εκτίμηση, 
Φιλίππου Αμαλία
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επιστημονική Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου