Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/11/15

Υποκατάσταστα αλατιού: Ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση της υπέρτασης

Πέρα από τα φάρμακα, η μείωση του αλατιού από τη διατροφή αποτελεί έναν σημαντικό τρόπο αντιμετώπισης της υπέρτασης.

Η υπερκατανάλωση αλατιού αναγνωρίζεται ως μια βασική αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων και υψηλής πίεσης. Μειώνοντας το αλάτι κατά 1 g/ημέρα επιτυγχάνουμε μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικά κατά 5% και για καρδιακά επεισόδια κατά 3%. Η μείωση του αλατιού από τη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και συνεπώς στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Το αλάτι που πρέπει να λαμβάνει κανείς καθημερινά από τη διατροφή του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6 γραμμάρια. Η ποσότητα νατρίου μάλιστα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.3 γραμμάρια καθημερινά.
Όλα τα τρόφιμα και φαγητά περιέχουν νάτριο. Τα έτοιμα φαγητά ή ακόμη τα βιομηχανικά προπαρασκευασμένα τρόφιμα είναι ακόμη πιο πλούσια σε νάτριο.
Η μείωση του αλατιού δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά για τα άτομα της μέσης ηλικίας, που έχουν συνηθίσει όλα τους τα χρόνια να βάζουν αλάτι στο φαγητό τους.
Πέρα από μπαχαρικά και μυρωδικά, που δίνουν γεύση στο φαγητό, μια καλή εναλλακτική είναι τα υποκατάστατα αλατιού. Πρόκειται για προϊόντα που περιέχουν είτε χλωριούχο κάλιο, είτε θειϊκό μαγνήσιο είτε λιγότερο χλωριούχο νάτριο.
Το Κάλιο μπορεί να ισορροπήσει την πρόσληψη Νατρίου, καθώς φαίνεται πως αυξάνει την απέκκρισή του από το σώμα. Ερευνητικά δεδομένα μάλιστα έδειξαν πως η αύξηση στην πρόσληψη Καλίου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων τόσο της συστολικής, όσο και της διαστολικής πίεσης.
Κινέζοι ερευνητές, μελετώντας τα αποτελέσματα κλινικών ερευνών γύρω από το αλάτι και τα υποκατάστατα αλατιού σε 1974 συμμετέχοντες, διαπίστωσαν πως, όσοι χρησιμοποιούσαν υποκατάστατα από 6 μήνες έως 2 χρόνια είχαν συστολική πίεση μικρότερη κατά 4,9mmHg από αυτούς που χρησιμοποιούσαν κανονικό αλάτι. Η διαστολική πίεση επίσης έπεσε κατά 1,5 mmHg. Κατέληξαν λοιπόν, πως τα υποκατάστατα αλατιού αποτελούν ένα χαμηλού κόστους μέσο αντιμετώπισης και πρόληψης της υπέρτασης.
Επίσης, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα, που καταναλώνουν γεύματα σπίτι και το αλάτι στη διατροφή τους προέρχεται από το μαγείρεμα, μπορούν να ωφεληθούν από τα υποκατάστατα αλατιού. Αντίθετα, σε χώρες όπου η κατανάλωση αλατιού γίνεται από έτοιμα τρόφιμα και φαγητά έξω από το σπίτι και λιγότερο από το επιτραπέζιο αλάτι, ο έλεγχος της κατανάλωσης νατρίου είναι πιο δύσκολος.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό τον τομέα αποτελούν οι εταιρείες παρασκευής έτοιμων τροφίμων και οι βιομηχανίες κρέατος, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη χρήση αλατιού και να το αντικαταστήσουν με υποκατάστατα.
Μπορούν όλοι να καταναλώσουν υποκατάστατα αλατιού; Τα άτομα με προβλήματα στη νεφρική λειτουργία δεν πρέπει να χρησιμοποιούν υποκατάστατα αλατιού με κάλιο, λόγω μειωμένης αποβολής του από τα νεφρά.
mednutrition.gr