Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/16

Πώς να χάσω τα περιττά κιλά στην εφηβεία;

Ερώτημα
Γεια σας είμαι 17 ετών, έχω ύψος 170 και ζυγίζω 75 κιλά. Παλιοτερα ειχα χάσει τα περιττά αυτα κιλά. Τωρα ξαναπροσπαθώ απο την αρχή να περιορίσω το φαγητό μου αλλα έχω και το άγχος για το σχολείο που με αγχώνει υπερβολικα και αυτό με επηρεάζει αρνητικά. Τί πρέπει να κάνω; Σας ευχαριστώ.

Στο ερώτημα απάντησε η Φιλίππου Αμαλία, Κλινική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Απάντηση
Αγαπητέ/ή αναγνώστη/ρια, τα κιλά που απαιτούνται να χάσεις, έτσι ώστε το βάρος για το ύψος σου να θεωρείται υγιές, δεν είναι πολλά, αλλά αντιλαμβάνομαι πως η προσπάθεια σε φθείρει και σε κουράζει πολύ. Νομίζω πως αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσεις είναι το ψυχολογικό κομμάτι: ο έλεγχος του στρες, ο προγραμματισμός των γευμάτων σου και η οργάνωση της διατροφής σου γενικότερα αλλά κυρίως η δική σου ψυχολογία απέναντι στο φαγητό και τη δίαιτα.
Τι εννοώ; Η «ψυχολογία του διαιτώμενου» όπως συχνά αποκαλείται, αποτελεί μια ιδιαιτέρως σημαντική παράμετρο για την επιτυχία μιας προσπάθειας απώλειας βάρους, καθώς σε πολύ μεγάλο ποσοστό τρώμε όχι γιατί πεινάμε αλλά γιατί το φαγητό αποτελεί για εμάς μια παρηγοριά, ένα ξέσπασμα ή μια συνήθεια. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πως το μυαλό μας πιο πολύ, παρά το στομάχι μας, χρειάζεται να εκπαιδευτεί έτσι ώστε να επιτευχθεί μια απώλεια βάρους που θα έχει διάρκεια σε βάθος χρόνου. Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να αναζητήσεις τα προσωπικά σου κίνητρα, να θέσεις στόχους, να εντοπίσεις τις δυσκολίες και να βρεις τρόπους να τις διαχειριστείς, να αλλάξεις όχι μόνο τον τρόπο που σκέφτεσαι το φαγητό αλλά και γενικότερο τρόπο ζωής - μέσα όμως από μικρές και σταδιακές αλλαγές, χωρίς βέβαιες κινήσεις και ακρότητες… Ένας επαγγελματίας διαιτολόγος θα σε στηρίξει και θα σε εκπαιδεύσει σε αυτές τις τεχνικές ενώ παράλληλα θα μπορέσει να σου παράσχει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που θα πατάει πάνω στις ανάγκες και τις συνήθειες σου έτσι ώστε να μπορέσεις ανώδυνα να χάσεις το βάρος που επιθυμείς αλλά και να εξασφαλίσεις μόνιμα αποτελέσματα.

Φιλίππου Αμαλία
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Επιστημονική Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Διαιτολογικό γραφείο: Βασιλίσσης Σοφίας 22, 15124 Μαρούσι
τηλ: 213 03 03 707 - Κιν: 698 70 86 589


Σύντομο Βιογραφικό:
Η Αμαλία Φιλίππου είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πλαίσιο των σπουδών της έχει εργαστεί ως νοσοκομειακός διαιτολόγος σε νοσοκομειακά ιδρύματα της Αττικής (Θριάσιο, Αγία Όλγα, Σωτηρία, Αλεξάνδρα, Παίδων - Αγία Σοφία).  Παράλληλα, συνεργάστηκε με την τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής «νηστικό αρκούδι» και ανέλαβε την αρθρογραφία στη διατροφική στήλη της ιστοσελίδας.
Σήμερα εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με βασικό αντικείμενο απασχόλησης ερευνητικά προγράμματα που εστιάζουν στο σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση εξατομικευμένων διατροφικών παρεμβάσεων διαχείρισης σωματικού βάρους και δεικτών υγείας. Παράλληλα, ως ελεύθερη επαγγελματίας συνεργάζεται με τη βιομηχανία τροφίμων, αναλαμβάνοντας τη σύνταξη έντυπου ενημερωτικού υλικού για επιστήμονες υγείας και καταναλωτές ενώ ταυτόχρονα διατηρεί προσωπικό διαιτολογικό γραφείο.