Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/7/16

Η μοναξιά μεταδίδεται λένε οι επιστήμονες: Πώς όμως;


Η μοναξιά - όπως η γρίπη - είναι μεταδοτική: μπορεί να «εξαπλωθεί» ανάμεσα στους ανθρώπους, με τις γυναίκες να έχουν περισσότερες πιθανότητες να «μολυνθούν» από αυτήν, αναφέρουν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Σικάγου, της Καλιφόρνια και το Χάρβαρντ.


Χρησιμοποιώντας στοιχεία από μια μακροχρόνια μελέτη, διαπίστωσαν ότι οι μοναχικοί άνθρωποι τείνουν να μεταδίδουν τη θλίψη τους στους γύρω τους, εξωθώντας τους τελικά να απομονώνονται και αυτοί από τον περίγυρό τους.

«Ανιχνεύσαμε μία απρόσμενα ισχυρή μεταδοτικότητα, η οποία οδηγεί τους ανθρώπους στο περιθώριο του κοινωνικού ιστού όταν γίνονται μοναχικοί», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Κακιόπο, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου της «Επιθεώρησης Προσωπικότητας & Κοινωνικής Ψυχολογίας» (JPSP).

Όπως έδειξε η μελέτη, πριν καν χάσουν όλους τους φίλους τους, οι μοναχικοί άνθρωποι τους μεταδίδουν το αίσθημα της μοναξιάς που νιώθουν και εκείνοι επίσης γίνονται ολοένα πιο μοναχικοί – και τελικά, και οι μεν, και οι δε, απομονώνονται πλήρως.

Επειδή, όμως, η μοναξιά σχετίζεται με ψυχικά και σωματικά νοσήματα, τα οποία μπορεί να βραχύνουν τη ζωή, ο δρ Κακιόπο προσθέτει ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τη μοναξιά και να την αντιμετωπίζουμε, πριν να είναι πολύ αργά, αφού όταν χάνεται μια φιλία ή μια σχέση, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανακτηθεί.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 5.000 εθελοντές, οι οποίοι συμμετέχουν εδώ και δεκαετίες σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για την καρδιολογική υγεία – την επονομαζόμενη Μελέτης της Καρδιάς Φράμιγχαμ.

Όπως έδειξε η μελέτη, καθώς οι άνθρωποι γίνονται μοναχικοί, εμπιστεύονται ολοένα λιγότερο τους άλλους και μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο στον οποίο όχι μόνο διώχνουν τους φίλους τους, αλλά δυσκολεύονται να δημιουργήσουν νέες φιλίες.

Οι κοινωνίες, όμως, φαίνεται ότι έχουν μια φυσική τάση να απομονώνουν τους μοναχικούς ανθρώπους, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο σημαντική την έγκαιρη ανίχνευση της μοναξιάς, πριν προλάβει να μεταδοθεί σε άλλους ανθρώπους, κατά τον δρα Κακιόπο. Πηγή www.real.gr

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν έχω φίλους
Η δομή της κοινωνίας μας είναι τέτοια, που οι άνθρωποι απομονώ­νονται όλο και περισσότερο ο ένας από τον άλλον, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στην κατάθλιψη και να μένουν μόνοι. Η μοναξιά των ανθρώπων προέρχεται από τις αόριστες φοβίες τους.
Για παράδειγμα, ο φόβος να μην πληγωθεί κάνει κάποιον να μη θέ­λει να έχει στενές σχέσεις με τους ανθρώπους.
Μένει μόνος, ο άνθρωπος που αρνείται να ανταλλά­ξει την αγάπη του με τους συγγενείς, γνωστούς και φίλους.Αυτός που αισθάνεται μοναξιά σημαίνει ότι έχασε την ισορροπία του πάρε-δώσε, ότι έχασε τη διάθεση να δίνει και να παίρνει χαρά.
Σκέψου:
-Μήπως επιλέγω τη μοναξιά επειδή δεν θέλω να προσφέρω στον πλησίον μου λίγη χαρά, λίγη αγάπη;
Αιτίες που οι άνθρωποι είναι μόνοι...Η μοναξιά του κάθε ανθρώπου προέρχεται και από διαφορετική αιτία.
Η μοναξιά, εκτός από τους λόγους που είπαμε παραπάνω, μπορεί να προέρχεται από την ιδιοσυγκρασία ή την ηλικία, αν είναι νέος ή αν είναι μεγάλος, αν είναι ηλικιωμένος.
Για παράδειγμα: όταν οι άνθρωποι μεγαλώνουν και ωριμάζουν, αποκτούν συνήθειες, έχουν παγιωμένες πεποιθήσεις και το κυριότερο δεν είναι ευέλικτοι. 0 άνθρωπος που δεν είναι ευέλικτος, δεν μπορεί να προσαρμόσει τη ζωή του με τη ζωή κάποιου άλλου κι έτσι αναγκα­στικά μένει μόνος του.
Όταν σκέφτεσαι αρνητικά και μιλάς συνεχώς για αρνητικά πράγμα­τα, κάποια στιγμή οι άλλοι δεν θα σε θέλουν.
Όταν επικοινωνείς με κάποιον, σκέψου:
- Θέλω να του/ της μαυρίσω την καρδιά ή να περάσω μερικές στιγμές ευχάριστες μαζί του/ της;
Όμως, σου κάνει μια πολύ μεγάλη ζημιά. Αντί να ζεις τη δική σου ζωή, ζεις τη ζωή των άλλων. Σου δίνει έτοιμες εικόνες και σου αφαιρεί τη μαγεία των δικών σου φαντασιώσεων και εικόνων.
Έχω τύχει σε παρέες που ανταλλάσσουν επισκέψεις. Η τηλεόραση ανοιχτή και η επικοινωνία μεταξύ τους ανύπαρκτη. Τελειώνει το έργο και λένε καληνύχτα.
Ποια είναι η λύση για τη μοναξιά
Αν δεν σου αρέσει η μοναξιά, μπορείς να επιλέξεις κάποιες από τις παρακάτω ιδέες:
-Άνοιξε την ατζέντα σου και πάρε τηλέφωνο κάποιον που χαίρε­σαι όταν μιλάς μαζί του.
-Βάλε τα ρούχα που σε ανεβάζουν και πήγαινε να συναντήσεις φίλους γνωστούς ή συγγενείς που θα περάσεις μαζί τους ευχά­ριστα.
-Πήγαινε να παρακολουθήσεις ομιλίες και διαλέξεις.
-Οργάνωσε μια δραστηριότητα που να σου δίνει χαρά, για παρά­δειγμα χορό, γυμναστική και πρότεινε και σε άλλους ν' ακολου­θήσουν.
- Κάλεσε στο σπίτι σου ανθρώπους που αγαπάς και πρόσφερέ τους τσάι ή γεύμα.
-Κράτησε γύρω σου ανθρώπους που σ’ αγαπούν. Είναι πολύ ση­μαντικό να επιλέγεις να έχεις γύρω σου ανθρώπους που σ' αγα­πούν και που σε λατρεύουν.
-Κάνε τις συνειδητές επιλογές σου με στόχο τη χαρά και την ευ­τυχία. Τότε ποτέ δεν θα είσαι μόνος/ μόνη.
-Ένα σπουδαίο φάρμακο για τη μοναξιά, αλλά και μεγάλη πηγή χαράς και ευτυχίας, είναι να βρεις ποιος είναι ο ρόλος σου στη ζωή και να τον πραγματοποιήσεις.
- Χρησιμοποίησε το δώρο της μοναξιάς και μετάλλαξέ το σε επι­λογή μοναχικότητας. Σ' αυτή την ατμόσφαιρα κάνε τις νοητικές σου τεχνικές και πρόσφερε την επανάληψη της ευχαριστίας σου προς τον Δημιουργό.
Τότε ο νους θα χαλαρώσει θα γίνει διαυγής και θα σου έρθουν και άλλες καλύτερες ιδέες.
Ερώτηση: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μοναξιάς και μοναχικότητας.
Απάντηση: Αν και η ρίζα είναι η ίδια, υπάρχει μεγάλη διαφορά.
Η μοναξιά έρχεται σαν επακόλουθο όταν δεν έχουμε αληθινή αγά­πη μέσα μας, αλλά και δεν την εισπράττουμε από τους γύρω μας. Δη­λαδή, όταν δεν θέλουμε να δώσουμε και να πάρουμε αγάπη.
Μοναχικότητα σημαίνει, να επιλέγεις συνειδητά να περνάς και κά­ποιες στιγμές μόνη σου.
Δεν είναι δυνατόν στη ζωή να είμαστε πάντοτε μαζί με άλλους. Χρειάζεται και κάποιες στιγμές να είμαστε τον εαυτό μας, για να αφιε­ρώνουμε χρόνο στην καθημερινή ευχαριστία μας προς το Θεό ή με τις νοητικές μας τεχνικές, να προγραμματίσουμε δυναμικές δημιουργικές δραστηριότητες, να διαπιστώνουμε ποια είναι τα πραγματικά μας θέ­λω και οι ανάγκες μας και να βάζουμε προτεραιότητες.
Ερώτηση: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του μοναχικού ανθρώ­που;
Απάντηση: Το κυριότερο χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη αγάπης.
Όσο μεγαλύτερη έλλειψη αγάπης αισθάνεται, τόσο περισσότερο πληθαίνουν οι ακραίες αρνητικές σκέψεις και οι αόριστες φοβίες του, που τον οδηγούν στην απομόνωση και τη μοναξιά.
Ο μοναχικός άνθρωπος δεν έχει διάθεση να πάρει και να δώσει. Απομονώνεται, δεν θέλει να έχει καμιά επικοινωνία με άλλους συναν­θρώπους του και γίνεται αντικοινωνικός.
Έχει υπεροπτική και κριτική διάθεση απέναντι στους συνανθρώ­πους του. Πιστεύει ότι όλοι είναι κακοί και ότι μόνο αυτός είναι ο κα­λός. Αυτές οι πεποιθήσεις αυτόματα τον απομονώνουν.
Ερώτηση: Γιατί πιστεύεται ότι ο άνθρωπος επιλέγει τη μοναξιά; Μπορεί να βγει απ' αυτό το λούκι;
Απάντηση: Τον άνθρωπο τον οδηγούν στην απομόνωση οι συγκε­κριμένες ή οι αόριστες φοβίες.
Το πρόβλημα της μοναξιάς του ξεκινάει, αρχικά, από την έλλειψη διάθεσης να επικοινωνήσει ή να προσφέρει στο συνάνθρωπό του, αλ­λά και από τον αρνητικό τρόπο που επικοινωνεί. Δηλαδή, δεν έχει μια καλή κουβέντα να πει για κανέναν.
Ο μοναχικός άνθρωπος καταπιέζει την ίδια του την ανάγκη για αγά­πη και συντροφικότητα. Καταδικάζει τον εαυτό του να μην επικοινω­νεί με τους άλλους να μην παίρνει και να μην προσφέρει.
Ο άνθρωπος που του αρέσει να δίνει και αντλεί χαρά όταν προ­σφέρει δεν νιώθει μοναξιά, επειδή πάντοτε θα βρίσκει κάποιον που να θέλει να παίρνει.
Δίνει στους άλλους αυτό που έχουν ανάγκη, αυτό που χρειάζονται.
Το κυριότερο που χρειάζεται ο καθένας μας είναι η καλή διάθεση και ένα δεκτικό αυτί να μας ακούσει.
Οι περισσότεροι από μας δεν χρειαζόμαστε δώρα ή οτιδήποτε άλ­λο απ' αυτούς που μας αγαπούν για να νιώσουμε την αγάπη τους.
Χρειαζόμαστε μόνο ένα χαμόγελο, μια ευχάριστη κουβέντα. Υπάρ­χει άνθρωπος που να μη θέλει να τον ακούσει κάποιος με κατανόηση και χωρίς να τον κρίνει;
Όταν σου αρέσει να προσφέρεις είναι σίγουρο ότι θα βρεις ανθρώ­πους που θέλουν να δεχτούν την κάθε προσφορά σου.
Η συνειδητή σου απόφαση να προσφέρεις λίγο από το χρόνο σου για να κάνεις συντροφιά με κάποιον να του προσφέρεις λίγες ευχάρι­στες στιγμές, μια ευχάριστη συζήτηση από το τηλέφωνο είναι μερικές λύσεις και η απάντηση για τη μοναξιά.
Ερώτηση: Όταν δεν έχουμε γνωριμίες, με ποιους θα κάνουμε πα­ρέα, πώς θα βρούμε σύντροφο.
Απάντηση: Σήμερα που έχουμε προοδεύσει στις επικοινωνίες, που οι άνθρωποι έχουν πιο εξελιγμένες ιδέες για τη συντροφικότητα σε σχέση με το παρελθόν, είναι πιο εύκολο να κάνουμε γνωριμίες.
Υπάρχουν καθημερινά πάρα πολλές εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη μας και μπορείς να πας. Τις εκδηλώσεις αυτές τις ανακοινώνουν στα περιοδικά που ασχολούνται με τη διασκέδαση.
Αλλά υπάρχουν και πολλοί σύλλογοι, ορειβατικοί, χορευτικοί, που παίζουν σκάκι, και τόσοι άλλοι. Δες ποια δραστηριότητα σου αρέσει και εντάξου σε κάποια ομάδα.
Όταν μπεις σε μια ομάδα αυτόματα κάνεις γνωριμίες που είναι στο χέρι σου να τις κάνεις φιλικές.
Αν είσαι σε μικρή πόλη, ψάξε να βρεις ποιος οργανώνει εκδηλώ­σεις και πήγαινε να τις παρακολουθείς.
Έχω παρατηρήσει στις εκδρομές μου στην ελληνική επαρχία ότι υπάρχουν σύλλογοι γυναικών που ασχολούνται με χειροτεχνήματα, με τυποποίηση παραδοσιακών προϊόντων και άλλες δραστηριότητες.
Αυτό δείχνει ότι σε όποιον αρέσει η παρέα, η συντροφικότητα, βρί­σκει τον τρόπο να την έχει.
Aπόσπασμα από το βιβλίου του Παύλου Σιδέρη Δυναμικός Τρόπος Ζωής