Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/7/16

Τι δήλωσε ο επικεφαλής εθνικών πληροφοριών των ΗΠΑ για τις υποκλοπές στους Δημοκρατικούς


Τι δήλωσε ο επικεφαλής εθνικών πληροφοριών των ΗΠΑ για τις υποκλοπές στους Δημοκρατικούς
Ο διευθυντής των υπηρεσιών εθνικών πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέιμς Κλάπερ, μιλώντας για την υποκλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος, είπε χθες ότι η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών δεν ήταν σε θέση ακόμα να αποδώσει σε συγκεκριμένη πηγή το συμβάν.

Ο Κλάπερ παραδέχθηκε σε συνέδριο ασφάλειας στο Άσπεν του Κολοράντο, ότι "συνήθως υπάρχουν μερικοί συνήθεις ύποπτοι εκεί έξω" που μπορεί να ευθύνονται για την ηλεκτρονική παραβίαση δεδομένων, υπονοώντας ότι ήταν έργο ενός κράτους, και όχι μίας ανεξάρτητης ομάδας "χάκερ".
"Δεν γνωρίζουμε αρκετά για να αποδώσουμε κίνητρα", είπε, αναρωτώμενος, "Αποσκοπούσε απλώς στο να δημιουργήσει πρόβλημα, ή, τελικά, στο να γίνει προσπάθεια να επηρεαστούν οι εκλογές; Αυτό αποτελεί σοβαρή υπόθεση."
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ανακρίσεων (FBI) δεν είχε μεταδώσει καμία πληροφορία για το ποιός κρύβεται πίσω από την υποκλοπή. Ειδικοί της ασφάλειας του κυβερνοχώρου και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών είπαν τη Δευτέρα ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η υποκλοπή και δημοσιοποίηση των ευαίσθητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος εξυφάνθηκε από τη Ρωσία για να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές.
Τα μηνύματα δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ομάδα WikiLeaks την παραμονή του συνεδρίου του κόμματος, και υποδηλώνουν ότι η επιτροπή του κόμματος φάνηκε να δείχνει εύνοια στην Κλίντον σε σχέση με τον αντίπαλό της, γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, για το χρίσμα του κόμματος.
Οι Ρώσοι απέρριψαν τους ισχυρισμούς εμπλοκής τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ, "Είναι τόσο γελοίο που αγγίζει τα όρια της παντελούς ηλιθιότητας. Οι Αμερικανοί πρέπει να βρουν την πηγή των μηνημάτων αυτών μόνοι τους και να ανακαλύψουν περί τίνος πρόκειται".
Ο Κλάπερ δήλωσε στο Άσπεν ότι οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ που θέτουν σε αμφισβήτηση τις συμμαχίες των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία, έχουν ταράξει αξιωματούχους πληροφοριών και ασφάλειας στο εξωτερικό. Ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τις δηλώσεις, τόνισε, "Τέτοιου είδους δηλώσεις, τέτοια ρητορική, είναι προβληματική για τους ξένους συνομιλητές μας, τους ξένους συμμάχους μας. Μίλησα με ομολόγους μου, συναδέλφους από πολλές άλλες χώρες στις πληροφορίες και την ασφάλεια. Τους προκαλούν ανησυχία, όντως.".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ