Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/16

Είσαι άνεργος; 6 σκέψεις για να νιώσεις καλά


Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας της τελευταίας τριετίας υποδεικνύουν ότι ο καθένας έχει περάσει, βρίσκεται ή πρόκειται να βρεθεί στη δύσκολη θέση να αναζητά δουλειά. Η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση δεν είναι πάντα εφικτή, γι’ αυτό και πολλοί άνεργοι αντιμετωπίζουν δυσάρεστα συναισθήματα, άγχος και απογοήτευση. Επειδή, όμως, η απάντηση στην ανεργία δεν είναι η κατάθλιψη, είναι χρήσιμο να αναζητήσετε διεξόδους και τρόπους προκειμένου να ανασυντάξετε τον εαυτό σας και να βγείτε ξανά στη «μάχη» της εργασίας.
Γράφει η Εύα Γιαννοπούλου, Νομικός. 

ΣΚΕΨΗ 1η: Η ανεργία δεν είναι ντροπή. Το γεγονός ότι απολυθήκατε αλλάζει απότομα τη ζωή σας, όμως μην ενδώσετε στη θλίψη και την απογοήτευσή σας και μην παραιτηθείτε. Επαναπροσδιοριστείτε και μην επηρεάζεστε (όσο είναι δυνατό, βέβαια) από τη γενικότερη απαισιοδοξία των ημερών. Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε σε μια δύσκολη κατάσταση και ότι αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να αποδείξετε ότι είστε δυνατοί.
ΣΚΕΨΗ 2η: Άλλο ανεργία και άλλο αεργία. Μην αφήσετε το χρόνο να πάει χαμένος, προδικάζοντας ότι η αναζήτηση εργασίας είναι μάταιη. Πείτε σε συγγενείς και φίλους ότι ψάχνετε δουλειά, ερευνήστε τις όποιες αγγελίες σε εφημερίδες και διαδίκτυο και στείλτε το βιογραφικό σας σε εταιρίες που σας ενδιαφέρουν, ακόμα κι αν τη δεδομένη στιγμή δεν έχουν κάποιο άνοιγμα θέσης.
ΣΚΕΨΗ 3η: Ελέγξτε αν δικαιούστε το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ . Το ποσό δεν είναι σημαντικό, μπορεί όμως να σας βοηθήσει να καλύψετε κάποιες βασικές ανάγκες σας όσο θα αναζητάτε εργασία.
ΣΚΕΨΗ 4η: Προσαρμόστε τις ανάγκες σας στο νέο σας οικονομικό πλαίσιο. Ακόμα κι αν έχετε αποταμιεύσει χρήματα, θα πρέπει να κατανοήσετε ότι ως άνεργοι δεν είστε σε θέση να ξοδεύετε όπως πριν. Γι’ αυτό θα χρειαστεί να είστε πιο συντηρητικοί στα έξοδά σας για το διάστημα που θα βρίσκεστε εκτός του «εργασιακού αγώνα».
ΣΚΕΨΗ 5η: Να είστε ευέλικτοι και ανοιχτοί σε προτάσεις. Είναι δυστυχώς δεδομένο ότι οι απολαβές έχουν πλέον μειωθεί αισθητά και πολλοί εργαζόμενοι συμβιβάζονται με την υποαπασχόληση ή την ετεροαπασχόληση. Γι’ αυτό θα πρέπει να δεχτείτε να προσαρμοστείτε και να συμβαδίσετε με τους καιρούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβιβάσετε τον εαυτό σας, τα προσόντα σας ή την προϋπηρεσία σας. Αν, όμως, βρείτε μια δουλειά χαμηλών απολαβών, σκεφτείτε ότι είναι καλύτερο να παίρνετε λίγα και να συνεχίζετε να αναζητάτε κάτι καλύτερο, από το να μην παίρνετε τίποτα.
ΣΚΕΨΗ 6η: Γεμίστε το χρόνο σας. Η ανεργία σας αφήνει πολλές ελεύθερες ώρες, τις οποίες μπορείτε να αξιοποιήσετε βρίσκοντας χόμπι ή ασχολίες για τις οποίες δεν είχατε πριν χρόνο. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να δείτε πιο θετικά το γεγονός της έλλειψης εργασίας σας και να αφιερώσετε χρόνο σε πρόσωπα και πράγματα τα οποία είχατε αμελήσει. Γι’ αυτό, αντισταθείτε στην επιθυμία σας να παραιτηθείτε από τα πάντα και να κλειστείτε στο σπίτι σας, και γεμίστε το χρόνο σας με ασχολίες που σας ικανοποιούν συναισθηματικά και ψυχικά.
Το βασικότερο όλων είναι να ξεφύγετε από τον κυκεώνα απελπισίας που δημιουργεί από μόνη της η λέξη «ανεργία». Η οκνηρία και η θλίψη δεν είναι λύσεις, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διατηρήσετε την αισιοδοξία σας όσο «στενά» κι αν είναι τα πράγματα. Θυμηθείτε ότι πράγματα όπως η ψυχική και σωματική σας υγεία, η οικογένειά σας, οι φίλοι σας είναι πολύ πιο σημαντικά και βρείτε τρόπους να τα απολαμβάνετε ακόμα και όταν η καθημερινότητα δυσκολεύει…