Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/16

Καρδιοπάθειες: Διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όσοι ανήκουν σε αυτές τις ομάδες αίματος


Κάθε άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει σε ποια ομάδα αίματος ανήκει για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κάνει μετάγγιση αίματος.

Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές όμως, η ομάδα αίματος μπορεί να εμπλέκεται στον τρόπο που εκδηλώνεται μια φλεγμονή ή να επηρεάζει τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, αυξάνοντας έτσι τους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.
Σχετική μελέτη Ιταλών επιστημόνων με τη συμμετοχή 5.000 εθελοντών, βρέθηκε ότι όσοι είχαν ομάδες αίματος Α, Β και ΑΒ, εμφάνιζαν μεγαλύτερη συχνότητα θανάτων από καρδιοπάθειες, συγκριτικά με ανθρώπους που ανήκαν στην ομάδα αίματος Ο.
bigstock Heart Beat Green 1858324
Επίσης, σε έρευνα που έγινε από το Χάρβαρντ, όπου αναλύθηκαν στοιχεία 90.000 ατόμων, παρατηρήθηκε πως, σε σχέση με άτομα ομάδας αίματος Ο, εκείνοι που ανήκαν στην ΑΒ παρουσίαζαν 23% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιοπάθεια.
Οι άνθρωποι ομάδας Α εμφάνιζαν 5% υψηλότερο κίνδυνο και τα άτομα της Β εμφάνιζαν 10% μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι εκείνα της ομάδας αίματος Ο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως, η αύξηση κινδύνου εξαιτίας της ομάδας αίματος, είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με άλλους παράγοντες, όπως είναι διατροφή, η άσκηση και το στρες.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, τα οποία προσβάλλουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και περιλαμβάνουν: Στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ρευματική καρδιοπάθεια, συγγενή καρδιοπάθεια, ανευρύσματα , εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και πνευμονική εμβολή, περιφερική αρτηριοπάθεια κ.α.
Οι συχνότερες μορφές καρδιαγγειακής νόσου είναι η στεφανιαία νόσος και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. onmed