Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/10/16

Superfruits: Τα 10 υπερφρούτα της φύσης που λειτουργούν ως φάρμακα!


Αν και δεν δοθεί ακριβής ορισμός από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (fda) για να περιγράψουμε τα «Superfruits», σύμφωνα με τους επιστήμονες «υπερ-φρούτο» θεωρείται ένα τρόφιμο που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Η υψηλή συγκέντρωση κυρίως σε αντιοξειδωτικές ουσίες τα κάνει να φαίνονται ξεχωριστά σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα. Τα συστατικά αυτά έχουν την ιδιότητα να δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα μας και θεωρούνται υπεύθυνα για την πρόληψη διαφόρων ασθενειών.


Acai Berry
Το Acai Berry είναι ένας μικρός καρπός του φοίνικα Euterpe oleraceae και φύεται στα δάση του Αμαζονίου. Βρίσκεται ανάμεσα στα πιο θρεπτικά διατροφικά προϊόντα και προσφέρει ευεξία, δύναμη, αντοχή και ενέργεια. Οι ευεργετικές του ιδιότητες στηρίζονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως είναι οι πολυφαινόλες. Η περιεκτικότητα του σε πολυφαινόλες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος . Το Acai Berry είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, υδατάνθρακες και αντιοξειδωτικά. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Β, μέταλλα, ίνες, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. O καρπός του Acai περιέχει ελαϊκό οξύ (ωμέγα-9), ένα ευεργετικό λιπαρό οξύ. Έρευνες σε ηλικιωμένους έχουν δείξει ότι η χορήγηση σκευάσματος με εκχύλισμα από accai berry πιθανόν να βελτιώνει την γνωστική και κινητική λειτουργία κατά τη γήρανση.
Blueberries
Το μπλε βατόμουρo ή αλλιώς «η άμπελος εν Ίδη» συμβάλλει στην μακροζωία, καθώς επιβραδύνει την γήρανση των κυττάρων. Είναι διάσημο για την αντιοξειδωτική του δράση που οφείλεται στις βιταμίνες A,E,C και B-καροτίνη που περιέχει. Συμβάλλει στην προστασία του εγκεφάλου από εγκεφαλικά επεισόδια και από καρδιαγγειακές παθήσεις. Περιέχει ανθοκυανοσίδες οι οποίες διαστέλλουν τα αγγεία και βοηθούν στην αντιμετώπιση ανωμαλιών στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι πλούσιο σε φυτικές ορμόνες, που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και μειώνουν την χοληστερίνη. Στην χώρα μας είναι γνωστό και ως μύρτιλο.
Goji Berries
«Το δέντρο της ζωής του Θιβέτ». Είναι μικροί κόκκινοι καρποί που παράγονται από έναν αναρριχώμενο θάμνο σε περιοχές των Ιμαλάιων. Ανήκουν και αυτά στην οικογένεια των μούρων και διαθέτουν τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φρούτων αυτών. Τα goji κατατάσσονται συνήθως στις πρώτες θέσεις των superfoods καθώς φαίνεται πως επηρεάζουν την διάθεση και την ενέργεια του οργανισμού μας. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνες (Α, Β, C, Ε), αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, ιδίως σε σίδηρο. Σύγχρονες μελέτες επισημαίνουν την ευεργετική δράση του Goji Berry που όπως φαίνεται περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης (εξαιτίας της φυτοστερόλης που περιέχει), παρέχει φωτοπροστασία, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει της εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Cranberries
Οι ιθαγενείς της Αμερικής το χρησιμοποιούσαν σε ποικιλίες φαγητών σαν φάρμακο επούλωσης τραυμάτων και σαν βαφή. Τα cranberries είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών όπως είναι τα φλαβονοειδή και συγκεκριμένα σε προανθοκυανίνες.
Έρευνες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση του cranberry δρα προληπτικά κατά των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ηλικιωμένες γυναίκες έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού cranberry μπορεί να αποτρέψει την προσκόλληση των βακτηρίων στα ουροεπιθηλιακά κύτταρα και να μειώσει την ανάπτυξη των ουρολοιμώξεων ασκώντας αντιμικροβιακή δράση.
Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική κατανάλωση cranberry μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες. Δρα προστατευτικά έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.

Φράουλες
Κατά τους Λατίνους «fragaria vesca». Η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, το φολικό οξύ η ανθοκυάνη, και τα φλαβονοειδή είναι μερικά από τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη φράουλα και της προσδίδουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Οι φαινόλες βοηθούν στην προστασία του οργανισμού κατά του καρκίνου και των όγκων, δρουν ως ισχυρά αντιφλεγμονώδη και προάγουν την τόνωση του καρδιαγγειακού συστήματος. Έρευνα του Πανεπιστημίου Cornel διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φράουλας μπορεί να αναστείλει σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των αντικαρκινικών κυττάρων (HepG) στα κύτταρα του ήπατος.
Οι ανθοκυανίνες επίσης που βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στις φράουλες μειώνουν την LDL χοληστερόλη και αναστέλλουν την δράση ενός ενζύμου (COX), ένα ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τις φλεγμονές.
Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού φράουλες (6-8 φράουλες) προσδίδει στον οργανισμό περισσότερη βιταμίνη C από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Μέσω αυτής της βιταμίνης επιτυγχάνεται η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η επαναφορά της επιδερμίδας μέσω της ισχυρής αντιγηραντικής της δράσης.
Όλα αυτά τα αντιοξειδωτικά σε συνδυασμό με την βιταμίνη Α που εμπεριέχεται στις φράουλες δημιουργούν μια ασπίδα για την προστασία των ματιών που είναι ευαίσθητα στην δράση των ελεύθερων ριζών που απειλούν τον οργανισμό μας.
Κεράσια
Όπως οι φράουλες έτσι και τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες και σε βιταμίνη C. Εκτός από αυτή την βιταμίνη το «ατού» των κερασιών απέναντι στις φράουλες είναι το β-καροτένιο που εμπεριέχεται μέσα σε αυτά. Το β-καροτένιο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και αυξάνει τη δράση των κερασιών απέναντι στις ελεύθερες ρίζες. Με τον τρόπο αυτό, προστατεύει την κυτταρική μεμβράνη και δρα αντιγηραντικά. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan σε ποντίκια υποστηρίζει ότι η συστηματική χορήγηση πολτού από κεράσια επέφερε μείωση των επιπέδων των τριγλικεριδίων καθώς και της ολικής χοληστερόλης στο αίμα με άμεσο αντίκτυπο τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.
Ρόδι
Το ρόδι ή «μήλο της Καρχηδόνας» όπως το αποκαλούσαν οι Ρωμαίοι κατάγεται από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία. Ένας από τους λόγους που κατατάσσει το ρόδι στα υπερφρούτα είναι η άμεση και η αποτελεσματική απορρόφηση των συστατικών του από την κυκλοφορία του αίματος. Έχει υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης Κ και σεληνίου. Επίσης, περιέχει βιταμίνη C, E,σίδηρο και κάλιο. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που διαθέτει μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία της καρδιάς, στη λειτουργία του εγκεφάλου και δρουν κατά της γήρανσης. Είναι επίσης ένα από τα λίγα φρούτα που βοηθούν στην πρόληψη του Alzheimer και του διαβήτη, όπως και τα μούρα.
Σταφύλι
Το σταφύλι αποκαλείται «ευτυχές δημιούργημα της φύσης». Είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C ενώ η φλούδα τους περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη. Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή τα οποία χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων και ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση.
Μια άλλη πολύ σημαντική ουσία που βρίσκεται στα σταφύλια η κουερσιτίνη. εξίσου προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και από τον καρκίνο.
Αναδυόμενη έρευνα απέδειξε ότι τα σταφύλια έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και για άλλες χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η νόσος του Alzheimer μειώνοντας την γνωστικές δυσλειτουργίες που αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.
Maqui Berry
Το Μaqui berry φύεται στα τροπικά δάση της Χιλής και σε κάποιες περιοχές της Αργεντινής. Είναι ιδανική πηγή αντιοξειδωτικών καθώς βοηθάει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Περιέχει πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, όμως το συστατικό στο οποίο οφείλει την ισχυρή δράση του είναι η βιταμίνη C.
Η βιταμίνη C που περιέχει βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς επίσης είναι απαραίτητη για την στήριξη του κολλαγόνου της επιδερμίδας.
Πολυάριθμες μελέτες, (αρκετές από αυτές έχουν δημοσιευθεί στο American Journal of Clinical Nutrition) δείχνουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα του Maqui Berry σε βιταμίνη C βοηθάει στην πρόληψη κατά της πρόωρης γήρανσης και στην μείωση της εμφάνισης πολλών δερματικών παθήσεων. Συμβάλλει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και εμποδίζει την ξηρότητα, καθυστερεί την εμφάνιση των ρυτίδων και βελτιώνει την όψη του δέρματος.
Mangosteen
Πρόκειται για ένα φρούτο που το συναντάμε στην Ταϊλάνδη. Λόγω της υπερευαισθησίας του σε ακραίες θερμοκρασίες και συνθήκες συντήρησης το βρίσκουμε συνήθως με την μορφή χυμού mangosteen ή ως συμπλήρωμα διατροφής. Η ιστορία το αναφέρει και ως το αγαπημένο φρούτο της Βασίλισσας Βικτωρίας. Η φλούδα του φρούτου αυτού περιέχει ταννίνες και αρκετές είναι οι μελέτες που υποστηρίζουν ότι βοηθάει σημαντικά σε περιπτώσεις επιμονής διάρροιας.
Το Mangosteen χρησιμοποιείται εκτός από τη διάρροια, σε καταστάσεις όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, γονόρροια, σε διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, σε οστεοαρθρίτιδα, σε εντερική λοίμωξη και στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου. Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C και μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Επίσης, φαίνεται πως δρα ευεργετικά σε καταστάσεις stress και άγχους βελτιώνοντας την ψυχική μας υγεία.

Χρονόπουλος Απόστολος Διαιτολόγος Διατροφολόγος Msc

Πηγή: Επιστημονική ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελο Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr) 
AdTech Ad