Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/11/16

"Όχι" στην έκδοση του εφοπλιστή Καραγιώργη από τον Άρειο Πάγο


Όχι στην έκδοση του εφοπλιστή Καραγιώργη από τον Άρειο Πάγο
Της Άννας Κανδύλη
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε το αίτημα για την έκδοση του εφοπλιστή Ιωάννη Καραγιώργη στην Ολλανδία.

Όπως είναι γνωστό οι ολλανδικές αρχές έχουν εκδώσει ένταλμα εις βάρος του προκειμένου  να δικαστεί για  τα αδικήματα της απάτης, της πλαστογραφίας και της δόλιας πτώχευσης. Οι κατηγορίες - που ο εφοπλιστής αρνείται από την πρώτη στιγμή- σχετίζονται με εικονικές συναλλαγές ύψους περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, με προβληματικές απογραφές κινητής και ακίνητης περιουσίας και με δόλια πτώχευση γαλακτοβιομηχανίας παιδικού γάλακτος που είχε εξαγοράσει.
Αν και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Κωνσταντινόπουλος είχε προτείνει προς το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου ο εφοπλιστής να εκδοθεί για ένα από τα τρία αδικήματα, αυτό της απάτης, οι δικαστές έκριναν διαφορετικά.
Συγκεκριμένα αποφάνθηκαν ότι κακώς το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την έκδοση του 66χρονου, μετατρέποντας σε απάτη το αδίκημα της δόλιας πτώχευσης, για το οποίο -μεταξύ άλλων- οι Ολλανδοί ζητούσαν την έκδοση του.
Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, το αδίκημα της δόλιας πτώχευσης είναι κατά το ελληνικό δίκαιο πλημμέλημα και με φερόμενο ως χρόνο τέλεσης του το 2010, έχει παραγραφεί από το 2015.