Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/1/17

Βελτιωμένο το κλίμα Ελλάδας - πιστωτών δηλώνει ο υπ. Οικονομικών της Μάλτας




Την άποψη ότι το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών έχει βελτιωθεί σημαντικά και ότι εφόσον αποκατασταθεί πλήρως η... εμπιστοσύνη δεν θα υπάρχει ανάγκη για προληπτικά μέτρα, καθώς το οικονομικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας και προεδρεύων για το τρέχον εξάμηνο του Συμβουλίου ECOFIN, Έντουαρτ Σικλούνα.

Ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών σε αποκλειστική του δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε πως οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πως δεν απειλούνται από νέα κρίση. «Έχοντας ζήσει όλη την ιστορία από την αρχή, μπορώ να πω ότι η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλύτερη. Οπότε δε βλέπω άλλη κρίση στον ορίζοντα. Φυσικά και θα υπάρχουν διαφωνίες, αλλά όχι του τύπου που είχαμε πριν» επισήμανε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «το οικονομικό περιβάλλον βοηθάει την Ελλάδα. Πλέον δεν είναι ζήτημα υποσχέσεων, αλλά αποδείξεων ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα. Αν και μικρής κλιμάκας ακόμη, είναι σίγουρα ενθαρρυντικά», σημείωσε και πρόσθεσε πως και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη η κατάσταση βοηθάει, γιατί δεν υπάρχουν οι «εντάσεις» που υπήρχαν πριν.

Συνεχίζοντας, ο Εντ. Σικλούνα σημείωσε πως, παρ' όλ' αυτα, «η Ελλάδα έχει ακόμα λαμβάνειν δόσεις και επομένως προϋποθέσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές». «Οι τεχνοκράτες πρέπει να είναι ακριβείς, να επιβεβαιώσουν ότι όλα έχουν έχουν εφαρμοστεί, πριν τα χρήματα πάνε στην Ελλάδα. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί», ανέφερε.

Σχετικά με το αίτημα του Eurogroup να υπάρξει ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης ή ακόμα και να νομοθετηθούν προληπτικά μέτρα για την περίπτωση που «κάτι δεν πάει καλά», σημείωσε πως «έχουν γίνει σε μια περίοδο που υπήρχε αβεβαιότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης».

«Έχω την εντύπωση ότι εφόσον οικοδομηθεί περισσότερη εμπιστοσύνη και με λιγότερη αβεβαιότητα, αυτό το αίτημα θα είναι λιγότερο έντονο και θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία. Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του Eurogroup, αλλά η εντύπωσή μου είναι ότι όταν τελειώσει η περίοδος της αβεβαιότητας και της έλλειψης εμπιστοσύνης θα είναι λιγότερα τα αιτήματα να νομοθετήσει η Ελλάδα μέτρα, μόνο για την περίπτωση που το όλο ζήτημα καταρρεύσει. Χωρίς να δεσμεύομαι ότι αυτό το αίτημα θα αποσυρθεί, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ατμόσφαιρα έχει βοηθήσει και ότι θα βρεθεί τελικά κάτι που δε θα χρειάζεται να είναι τόσο λεπτομερές, όπως στην αρχή», κατέληξε ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών.