Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/4/17

Ποιοι είναι οι ενδεδειγμένοι τρόποι αντίδρασης στο κλάμα του παιδιού




Κάθε γονιός ανησυχεί ή νιώθει και εκνευρισμό ορισμένες φορές με το παρατεταμένο κλάμα του παιδιού του. Υπάρχουν όμως κάποιοι ενδεδειγμένοι τρόποι...
αντίδρασης όταν το μικρό σας δε λέει να σταματήσει το κλάμα. Πάμε να δούμε τους κυριότερους:

Όσο κουρασμένοι κι αν είσαστε, όσο παρατεταμένο κι αν είναι το κλάμα του παιδιού σας, είναι δεδομένο ότι πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Το να του βάλετε τις φωνές ή να το παρακαλάτε να σταματήσει, σίγουρα μόνο ενδεδειγμένοι τρόποι δεν είναι.

Διατηρώντας την ψυχραιμία σας, θα μπορέσετε πιο εύκολα να διαπιστώσετε στην πράξη το λόγο που δημιουργεί ανησυχία στο μικρό σας και να βάλετε ένα τέλος στο κλάμα του. Ίσως μάλιστα χρειαστεί να πειραματιστείτε για αρκετή ώρα μέχρι να βρείτε τι συμβαίνει.

Προσπαθήστε να λειτουργείτε προνοητικά για να είναι όλο και λιγότερες εκείνες οι φορές που το μικρό σας δε λέει να σταματήσει το κλάμα. Φροντίστε δηλαδή να τρώει τις ώρες που πρέπει, να ξεκουράζεται όσο έχει ανάγκη και να υπάρχει ηρεμία στο σπίτι. Από εκεί και πέρα, θα υπάρξουν και έκτακτα συμβάντα, τα οποία δεν μπορείτε να προβλέψετε και αναπόφευκτα θα του δημιουργήσουν αναστάτωση.

Πάρτε αγκαλιά το παιδί και μιλήστε του γλυκά. Πολλές φορές, ακόμα και αυτές οι απλές κινήσεις το ηρεμούν πλήρως.

Μην αφήνετε το παιδί να κλαίει παρατεταμένα χωρίς να του δίνετε την παραμικρή σημασία. Αν δείτε ότι επιμένει, σπεύστε κοντά του για τα περαιτέρω.

Τέλος, όταν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, προτρέψτε το να εκφράζεται λεκτικά για να σας αναφέρει τι το απασχολεί από το να βάζει τα κλάματα. Αν η προτροπή σας αυτή έχει πενιχρά αποτελέσματα, ρίξτε το στο φιλότιμο, ότι δηλαδή δεν είναι κολακευτικό για ένα μεγάλο παιδί να κλαίει.