Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/17

Οι Έλληνες που έπεσαν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων


Χιλιάδες είναι κάθε χρόνο τα θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου ή ενός παρανοϊκού μυαλού που αποφάσισε να σκορπίσει τον θάνατο για να ικανοποιήσει τα αρρωστημένα του πάθη.

Η τρομοκρατία με ή χωρίς θρησκευτικό υπόβαθρο έχει μπει για τα καλά στη ζωή όλων των ανθρώπων του πλανήτη και το πρόσφατο μακελειό στο Μάντσεστερ, δυστυχώς, αποτελεί μόνο ένα λιθαράκι της. Με... 

αφορμή τον θάνατο της 8χρονης, κυπριακής καταγωγής, Σάφι Ρόουζ Ρούσος που ήταν το μικρότερο σε ηλικία θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, το EΤhe Magazine του EleftherosTypos.gr σας παρουσιάζει τους Έλληνες που βρέθηκαν τη λάθος ώρα στο λάθος μέρος και το πλήρωσαν με τη ζωή τους.

Η γλυκιά Σάφι χάθηκε για πάντα

Ξεκινώντας από το τελευταίο περιστατικό, ο μακελάρης του Μάντσεστερ σκότωσε 22 ανθρώπους και ανάμεσά τους ήταν και η κυπριακής καταγωγής Σάφι Ρόουζ Ρούσος. Ηταν το πιο μικρό θύμα της επίθεσης και το γλυκύτατο πρόσωπό της φιγουράριζε σε όλα τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου που κατέγραφε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την αιματηρή επίθεση.

Η Σάφι είχε πάει στη συναυλία με τη μαμά της Λίζα και τη μεγαλύτερη αδερφή της Ασλι, οι οποίες νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα. Η διευθύντρια του σχολείου της δήλωσε μετά την ανακοίνωση του ονόματος: «Η Σάφι ήταν ένα πανέμορφο κορίτσι με κάθε έννοια της λέξης. Ηταν αγαπητή σε όλους».

Η συγκλονιστική εξομολόγηση

Η βαριά χτυπημένη Σάφι Ρούσσος ούρλιαζε για τη μαμά της μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ που της στοίχισε τόσο πρόωρα τη ζωή. «Θα είσαι εντάξει» ήταν τα λόγια που είπε στην 8χρονη ενώ την κρατούσε στα χέρια του και προσπαθούσε να την καθησυχάσει ο Paul Reid. Στιγμές αργότερα ξεψύχησε…

Ο 43χρονος οδηγός φορτηγού Paul Reid βρέθηκε να βοηθά τους τραυματίες. Όταν είδε τη μικρή Σάφι, την τύλιξε στο παλτό του σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα αυτοσχέδιο φορείο.

«Ήταν ένα κοριτσάκι που πέθαινε και απλά ήθελε τη μαμά του. Ήταν σπαρακτικό» είπε με δάκρυα στα μάτια ο Paul Reid. Ο 43χρονος βρισκόταν στη συναυλία και ήταν από τους πρώτους που κάλεσαν τις αρχές μετά την έκρηξη που πυροδότησε ο Salman Abedi. «Η συναυλία τελείωνε και βρισκόμουν στο κάτω μέρος των σκαλοπατιών στην κύρια έξοδο. Τότε άκουσα την έκρηξη. Έβλεπα σκόνη, καπνό και πράγματα να πετούν στον αέρα. Έτρεξα πίσω στις σκάλες και άρχισα να ψάχνω για τον τρομοκράτη. Ήξερα ότι ήταν βόμβα. Άνθρωποι ούρλιαζαν και έτρεχαν. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους ήχους. Μέσα στην αίθουσα ήταν απόλυτο χάος. Υπήρχαν άνθρωποι πεσμένοι κάτω παντού. Κοίταξα το τηλέφωνό μου. Ήταν 10.32.

Λίγο αργότερα είδα τη μικρή Σάφι Ρούσσος που είχε πάει στη συναυλία με τη μαμά της Λίζα και τη μεγαλύτερη αδερφή της. Βρισκόταν σε μικρή απόσταση από μια πόρτα εξόδου και φορούσε ένα t-shirt, καλσόν και μποτάκια. Είδα τη Σάφι να έχει τις αισθήσεις της και τη ρώτησα το όνομά της. Νόμιζα ότι είπε Sophie. Όταν τη ρώτησα πόσο χρονών είναι μου είπε 8. Ήθελα να συνεχίσω να της μιλάω και τη ρώτησα αν πέρασε καλά στη συναυλία. Τότε συνειδητοποίησα πως δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Που είναι η μαμά μου; με ρώτησε και της είπα ότι δεν ξέρω και πως θα τη βρούμε σε λίγο. Μην ανησυχείς. Θα το κανονίσουμε.

Θα είσαι μια χαρά. Με ρώτησε «τι συνέβη» και δεν ήξερα τι μπορούσα να της πω. Της κρατούσα το πρόσωπο και της ζητούσα να μείνει ξύπνια. «Θα γίνεις καλά. Έρχονται να σε πάρουν σε ένα λεπτό». Συνέχισε όμως να παρασύρεται στην απώλεια συνείδησης. Δεν μπορώ να το σκέφτομαι. Μετά άρχισε να τρέμει και μου είπε ότι κρύωνε. Έβγαλα το παλτό μου και την τύλιξα αλλά συνέχισε να τρέμει πολύ. Πλησίασε μια γυναίκα που είπε ότι ήταν νοσοκόμα και άρχισα να κάνει εκτίμηση για τη Σάφι. Έφτασαν δύο – τρεις αστυνομικοί και είπαν ότι έπρεπε να τη βγάλουμε από εκεί.

Ήταν ξύπνια αλλά δεν έκλαιγε καθόλου ούτε γκρίνιαζε. Ήταν ήσυχη. Μόλις βγήκαμε τη βάλαμε στο ασθενοφόρο. Ήταν ακόμα ζωντανή και είχε τα μάτια της ανοιχτά. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που την είδα. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να τη σώσουμε αλλά τελικά κανείς δεν μπόρεσε. Την ήξερα μόνο για λίγα λεπτά αλλά δεν θα την ξεχάσω ποτέ».

Μακελειό στο Μόναχο: Θυσιάστηκε για να σώσει την αδερφή του

Το Καλοκαίρι του 2016 ο 18χρονος Γερμανο-Ιρανός Νταβίντ Αλί Σόνμπολι προκάλεσε το μακελειό στου Μονάχου σκοτώνοντας 10 ανθρώπους πυροβολώντας αδιακρίτως. Ένα από τα θύματα του ήταν και ο 19χρονος Ελληνας Χουσεΐν Νταϊτζίκ, με καταγωγή από τον Άρατο Ροδόπης.

Είχε γεννηθεί την Γερμανία όπου ζούσε με τους γονείς του, την αδελφή του και τον αδελφό του. Χαρακτηρίστηκε ήρωας από όλα τα διεθνή μέσα καθώς πυροβολήθηκε δύο φορές έξω από το McDonald’s σπρώχνοντας μακριά την αδελφή του για να τη σώσει, όταν άρχισε να πυροβολεί ο δράστης. Μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι ο πατέρας του υπέστη καρδιακό επεισόδιο όταν έμαθε για το θάνατο του γιου του.

Η τραγωδία των Δίδυμων Πύργων και τα 52 ελληνικά θύματα

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 ο κόσμος άλλαξε καθώς η Αλ Κάιντα έπληξε τις ΗΠΑ πλήττοντας με τέσσερα αεροπλάνα στο World Trade Center (Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου) τους Διδύμους Πύργους και το Αμερικανικό Πεντάγωνο στη Βιρτζίνια.

Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις τρεισήμισι χιλιάδες! Βαρύ πλήγμα υπέστη και ο Ελληνισμός καθώς ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και 52 ομογενείς.

Ο κατάλογος των νεκρών ομογενών μας, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου της Νέας Υόρκης, αλλά και του βιβλίο του ερευνητή Μανώλη Βασιλάκη (σε παρένθεση η ηλικία τους) είναι:

Αλικάκος Έρνεστ (42), Απόλλο Πώλ-Πήτερ (27), Αράνιος Μιχαήλ Πάτρικ (26), Αχλαδιώτη Τζόαν Μαρί (27), Γκρούζαλις Κένεθ-Τζωρτζ (56), Γρεκιώτης Τζίμυ, Δαμασκηνός Τόμας(33), Δήμας Αντονυ (61), Ελφέρης Μαϊκλ (27), Ζαβός Κωνσταντίνος (Γκας), Ζανέτος Στηβ, Θεοδωρίδης Μάϊκλ (33), Κατσιματίδης Τζον (31), Κλάρις Ρίτσαρντ (60), Κόκκινος Στήβεν, Κουβέλκης Θωμάς (48), Κούρας Πατρίτσια (43), Κουσούλις Ντανιέλα (30), Μαούνης Τζαίημς (42), Μαστανδρέας Πήτερ-Ουίλιαμ τζούνιορ (42), Μαστανδρέας Φιλίππ, Μερκούρης Τζώρτζ (35) Μουσουρούλης Στυλιανός, Μούτος Πήτερ (44), Μπαμπακίτις Αρλέν (48), Μπάντης Κάθριν (45), Μπρέναν Πήτερ (31), Νίκολας Τζών (42), Ντέμας Αντονυ (61),Οικονόμος Κωνσταντίνος (Γκας) (41), Παπαγεωργίου Τζαίημς-Νίκολας (29), Παπαδόπουλος (Πάπας), Παπαϊωάννου Μπιλ, Νικόλαος Πάρις Τζώρτζ (34), Πήγης Θεόδωρος (61), Πουλέντζος Δάφνη (47), Πούλις Εντουαρντ (45), Πούλος Ρίτσαρντ (55), Πούλος Στέφεν (45), Προκόπιος Πωλ Ζώης (46),. Ρούσενμπλαντ-Σισκόπουλος Μουριέλ (60), Σάββας Αντονυ (72), Σούλας Πάτρικ-Τίμοθι (35), Στεργιόπουλος Αντριου (23), Τάρρου Μιχαήλ (38), Τσελέπης Ουίλιαμ (33), Τζένιφερ Λην Τζίμης (26), Φωστέρη Αννα (58), Χάγκις Στήβεν (32), Χαλικιόπουλος Λεωνίδας, Χαραμής Βασίλειος (56), Χάρος Φράνσις (76).

Ακολουθούν κάποιες από τις φωτογραφίες των θυμάτων:

Άντριου Στεργιόπουλος, 23 ετών

Άννα Φωστέρης, 58 ετών

Άντονυ Ντέμας, 61 ετών

Αρλήν Μπαμπακίτις, 48 ετών

Κωνσταντίνος (Γκας) Οικονόμος, 41 ετών

Ντανιέλα Κουσούλις, 30 ετών

Δάφνη Πουλέτσος, 47 ετών

Έντουαρντ Πούλις, 45 ετών

Έρνεστ Αλικάκος, 42 ετών

Τζορτζ Μερκούρης, 35 ετών

Τζέημς Μαούνης, 42 ετών

Τζένιφερ Λην Τζέημς, 26 ετών

Τζόαν Αχλαδιώτης, 27 ετών

Τζον Κατσιματίδης, 31 ετών

Κάθριν Μπάντης, 45 ετών

Κένεθ – Τζορτζ Γκρούζαλης, 56 ετών

Μάικλ Ελφέρης, 27 ετών

Μάικλ Ταρρού, 45 ετών

Μάικλ Θεοδωρίδης, 33 ετών

Μάικλ Ρούσενμπλαντ Σισκόπουλος,60 ετών

Τζο Νίκολας, 42 ετών

Τζέημς Παπατζορτζ, 29 ετών

Τζορτζ Πάρις, 34 ετών

Πατρίτσια Κούρας, 43 ετών

Πάτρικ Αράνιος, 26 ετών

Πήτερ Απόλλο, 27 ετών

Πήτερ Μπρέναν, 31 ετών

Πήτερ Μούτος, 44 ετών

Πήτερ-Ουίλιαμ Μαστρανδρέας Τζούνιορ, 42 ετών

Ρίτσαρντ Τζόζεφ Κλάρις, 60 ετών

Ρίτσαρντ Ν. Πούλος, 45 ετών

Στίβεν Ε. Πούλος, 30 ετών

Στίβεν Χάγης, 32 ετών

Θεόδωρος Πήγης, 61 ετών

Τόμας Δαμάσκηνος, 33 ετών

Τίμοθυ Πάτρικ Σούλας,45 ετών

Ουίλιαμ Τσελέπης Τζούνιορ, 33 ετών

Ζώης Προκόπιος, 46 ετών

Εκδρομή στον θάνατο για 18 Έλληνες στο Κάιρο

Στις 18 Απριλίου του 1996, η Ελλάδα θρήνησε 18 Ελληνες που σκοτώθηκαν στο Κάιρο έπειτα από τρομοκρατική ενέργεια. Η οργάνωση Γκαμά αλ Ισλαμίγια, ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα, έξω από το ξενοδοχείο Europa στο Κάιρο. Οι τρομοκράτες ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ και ξεκίνησαν να πυροβολούν αδιακρίτως προς τη μεριά του λεωφορείου και των τουριστών που μόλις είχαν βγει από το εσωτερικό του ξενοδοχείου για να επιβιβαστούν σε λεωφορεία ώστε να επισκεφτούν την Αλεξάνδρεια.

Ο απολογισμός ήταν τραγικός: 18 Ελληνες νεκροί και άλλοι 17 τραυματίστηκαν. Η τραγική λίστα αποτελούνταν από τους: Αγγέλου Παρασκευή, Βασιλειάδη Βασίλη, Βεληκούδη Δέσποινα, Διακουμέλη Σταυρούλα, Καμενίδου Ολγα, Καράγιωργα Γεωργία, Κισλαρίδη Γεωργία, Λύτρα Ευαγγελία, Ματσινού Κλεονίκη, Πατέλη Μαρία, Πατέλη Νίκο, Πέτρου Νίκο, Πολυκονιάρη Φανή, Τσεβελεκίδη Βασίλη, Τσεβελεκίδου Αντωνία, Τσεκούρα Νικολέτα, Τακου Μαρία, Φλαμιάτου Μαρίνα.

Η τραγική ειρωνεία ήταν πως ο στόχος της επίθεσης των τρομοκρατών ήταν ένα γκρουπ Εβραίων που θα ταξίδευε στην Αλεξάνδρεια. Όμως την τελευταία στιγμή αντικαταστάθηκε από το γκρουπ των Ελλήνων, στο πλαίσιο, όπως υποστήριξη Ταλαάτ Γιασίν Χαμάν, των έξτρα μέτρων προστασίας που λαμβάνει η Αίγυπτος για τους Εβραίους πολίτες.

eleftherostypos