Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/6/17

7 συμβουλές διατροφής και άσκησης για ασφαλής απώλεια βάρους




Λίγο η ζέστη, λίγο η διάθεση που σε παρασέρνει για κοκτέιλ στο ηλιοβασίλεμα, η επίσκεψη στο γυμναστήριο αναβάλλεται συχνά...
Επειδή η γυμναστική και η διατροφή είναι τρόπος ζωής, παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για να μην αμελείτε τη σωματική άσκηση και την καλή διατροφή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού



Βάλτε στόχους. Όχι μόνο στη απώλεια βάρους αλλά και γενικός στη ζωή είναι καλά να θέτουμε στόχους έτσι ώστε να έχουμε κάτι στον ορίζονται που θέλουμε να καταφέρουμε γιατί έτσι μπορούμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να φτάσουμε εκεί. Με αυτό τον τρόπο είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό και δεν αναλώνουμε επιπλέων ενέργεια για περιττά πράγματα που ενδεχομένους να μας βγάλουν εκτός πορείας.

Προγραμματιστείτε. Κάποιες φορές δεν μας φτάνουν οι ώρες της ημέρας για να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε να κάνουμε. Αυτό οφείλετε στο ότι δεν έχουμε προγραμματιστεί σωστά και σπαταλάμε άσκοπα τον χρόνο μας. Πάρτε ένα ημερολόγιο και γράψετε κάτω κάθε μέρα τη πρέπει να κάνετε και έτσι όταν θα θέσετε τις προτεραιότητες σας θα δείτε πως υπάρχει χρόνος για 1 ώρα εκγύμναση τουλάχιστον 3 φορές τη βδομάδα. Θα ήταν καλό να προγραμματίσετε και τα γεύματα της επόμενης βδομάδας από το Σαββατοκύριακο έτσι ώστε να ψωνίσετε και να προετοιμαστείτε ανάλογα.

Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε γυμναστήριο 2 ώρες την ημέρα.  Μελέτες έχουν δείξει πως η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση  (High intensity interval training- HIIT) για 30-40 λεπτά είναι πιο αποτελεσματική στη απώλεια λίπους και στη τόνωση των μυών παρά από γυμναστική μέτριας έντασης για περισσότερο από 1 ώρα.

Διατροφή τις μέρες ξεκούρασης. Τις μέρες ξεκούρασης θα πρέπει η πρόσληψη θερμίδων να είναι πολύ λιγότερη από τις μέρες άσκησης. Αυτές τις μέρες θα ήταν καλά να χρησιμοποιείτε λιγότερο το αυτοκίνητο και περισσότερο τις σκάλες.

Μεσογειακή διατροφή. Βρισκόμαστε στη Μεσόγειο, αλλά η διατροφή μας δεν έχει να καμία σχέση με τη μεσογειακή διατροφή. Η βάση της διατροφής πρέπει να είναι οι ολικής αλέσεως υδατάνδρακες και τα δημητριακά. Καταναλώστε πολλά λαχανικά, φρούτα και ελαιόλαδο και αντικαταστήστε τα κρεατικά με ψαρικά. Προσοχή επίσης στα γαλακτοκομικά και προτιμήστε όπως αυτά είναι χαμηλά σε λιπαρά.

Σαββατοκύριακο. Μην είστε υπερβολικά αυστηροί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αφού αυτό θα οδηγήσει σε υπερ-φαγία κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Κρατήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της βδομάδας μακριά από υπερβολές.

Διασκεδάστε. Όταν το πρόγραμμα γυμναστικής δεν σας αρέσει τότε θα έχετε πολύ λιγότερη όρεξη και ενέργεια να το διεκπεραιώσετε και δεν θα είσαστε όσο παραγωγικοί θα έπρεπε με αποτέλεσμα να μην έχετε τα αποτελέσματα που θα θέλατε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γυμναστείτε οπόταν διαλέξετε κάτι που να σας αρέσει και κάντε τη γυμναστική όχι μια υποχρέωση αλλά ένα hobby.

Να είστε θετικοί και όχι αυστηροί με τον εαυτό σας. Η ζωή είναι περίπλοκη και δύσκολη, η καθημερινότητα  γρήγορη και μπορεί κάποιες μέρες να μην καταφέρετε να κάνετε όλα όσα έχετε προγραμματίσει. Είτε έχει προκύψει κάτι και δεν μπορέσατε να γυμναστείτε είτε μια οικογενειακή ή επαγγελματική υποχρέωση δεν σας επιτρέπει να φάτε το φαγητό που θα έπρεπε υπάρχει πάντα η επόμενη μέρα. Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Η επιτυχία δεν είναι οριστική, η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Αυτό που μετράει είναι το κουράγιο να συνεχίζεις.