Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/6/17

Νευρική Ανορεξία: Κάτι πολύ πιο σύνθετο από μια εξαντλητική δίαιτα




Είναι ακόμα μια από αυτές τις φορές που πρέπει να συμβεί κάτι τόσο τραγικό όσο ο θάνατος ενός ανθρώπου για να θορυβηθούμε, να...
κοιτάξουμε γύρω μας, να συνειδητοποιήσουμε να αναζητήσουμε αιτίες, θεραπεία, και βοήθεια. Η Νανά Καραγιάννη και η υπερπροβολή της χρόνιας μάχης της με την νευρική ανορεξία, άνοιξε για τα καλά τον φάκελο της νόσου, αφού πρόκειται για μια ασθένεια αρκετά ύπουλη και εξαιρετικά επικίνδυνη.


"Η Νευρική Ανορεξία είναι μια ψυχολογική, και πιθανώς απειλητική για τη ζωή, διατροφική διαταραχή, η οποία ορίζεται από ένα εξαιρετικά χαμηλό σωματικό βάρος σε σχέση με το ανάστημα. Αυτό ονομάζεται και Δείκτης Μάζας Σώματος, ο οποίος είναι η συνάρτηση του ύψους και του βάρους ενός ατόμου. Τα άτομα αυτά έχουν παράλογο φόβο πρόσληψης βάρους και παραμορφωμένη αντίληψη της εικόνας τους σώματός τους.

Συμπτώματα και αιτίες
Στα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχούν, είναι η γρήγορη και δραματική απώλεια βάρους, αλλά και η έντονη ενασχόληση με την τροφή και τα λιπαρά των τροφίμων. Τα άτομα αυτά συνήθως είναι αδύνατα ή επικίνδυνα λιποβαρή, και φοβούνται μήπως πάρουν κιλά ή γίνουν υπέρβαροι, ενώ έχουν και λάθος εικόνα του σώματός τους στον καθρέφτη.

Μπορεί να χρησιμοποιούν καθαρτικά χάπια, εμετικά, διουρητικά, γιατί φοβούνται ότι έχουν πάρει πολλές θερμίδες. Είναι άνθρωποι που κάνουν συχνή και επίπονη άσκηση γιατί θεωρούν τους εαυτούς τους υπέρβαρους, ακόμα κι αν όλοι οι άλλοι τους λένε πως δεν είναι. Συνήθως κόβουν πρώτα ό,τι έχει λιπαρά, τα αυτονόητα παχυντικά. Συνήθως αυτά τα άτομα κάνουν ότι τρώνε. Μπορεί να είναι έξω με μια παρέα, να έχουν βάλει στο πιάτο τους πολλές σαλάτες και να προσποιούνται ότι τρώνε. Δε θέλουν να ξέρουν οι άλλοι ότι δεν τρώνε γιατί νιώθουν πως μετά θα τους επικρίνουν.

Επίσης, εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης, γιατί η νευρική ανορεξία έχει άμεση σχέση με την ψυχολογία. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποιον άνθρωπο, ο οποίος κάνει απλά μια δίαιτα και οδηγείται εκεί. Υπάρχει σίγουρα ψυχολογικό υπόβαθρο πίσω απ' όλο αυτό.

Στα σημάδια που μπορούμε να διακρίνουμε με την πρώτη ματιά, είναι η ξηροδερμία, οι φλεγμονές (πρήξιμο) στα δάχτυλα ή τα χέρια, ο κνησμός, η ακμή. Επίσης τα άτομα που νοσούν, μπορεί να έχουν δυσκοιλιότητα, διάρροια, τερηδόνα, ή και αστάθεια ηλεκτρολυτών που οδηγεί στον υποσιτισμό. Έτσι μπορεί να πέφτουν τα μαλλιά ή να σπάνε τα νύχια. Στη συνέχεια ανάλογα με τον οργανισμό, θα νοσήσει κάθε φορά διαφορετικό όργανο. Όταν δεν τρως, δεν τρως και τα όργανα δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Υπάρχουν, βέβαια, αρκετές μελέτες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι κάποιος θα μπορούσε να έχει γεννηθεί με προδιάθεση να αναπτύξει νευρική ανορεξία κι έτσι μπαίνουν και βιολογικά αίτια στην εξίσωση. Υπάρχουν κάποιες βιολογικές δυσλειτουργίες, οι οποίες έχουν ορμονικό υπόβαθρο και μπορούν να δημιουργούν κάποια ψυχασθένεια, να το πούμε κι έτσι, και μέσα από ένα ντόμινο πραγμάτων, να οδηγείται τελικά ο άνθρωπος αυτός στην νευρική ανορεξία.

Είναι βέβαια και περιβαλλοντικές οι αιτίες, δηλαδή εξαρτάται από το φύλο, την εθνικότητα, την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, άνθρωποι σε επαγγέλματα στα οποία υπάρχει ιδιαίτερη κοινωνική πίεση να είναι λεπτοί, με μεγάλη προβολή. Το να γίνει ένα άτομο ανορεξικό είναι σίγουρα ένα πολυπαραγοντικό αποτέλεσμα.

Κεφάλαιο οικογένεια
Η οικογένεια σίγουρα συμβάλλει, διότι, όπως υπάρχει ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου, έτσι υπάρχει και ο λεγόμενος διατροφικός χαρακτήρας, τον οποίο καλλιεργούν οι γονείς στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Ουσιαστικά καλούνται να εκπαιδεύσουν το παιδί τους ώστε να μάθει να τρώει ισορροπημένα και να του εξηγήσουν γιατί είναι σημαντικό αυτό. Η διαδικασία αυτή κορυφώνεται στην εφηβεία, όπου υπάρχει μια ορμονική αναστάτωση στον οργανισμό του παιδιού, αλλά παράλληλα τότε έρχεται και η σύγκριση με τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου (αυτό συμβαίνει σε μεγαλύτερο ποσοστό στα κορίτσια), που τα οδηγεί στο να θεωρούν ότι είναι υπέρβαρα, ενώ είναι πάρα πολύ αδύνατα και έχουν λανθασμένα πρότυπα, τα οποία υπάρχουν στη νέα εποχή.

Εκεί πρέπει να παρέμβουν οι γονείς και να εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι για να είναι υγιές το σώμα, ο νους και η ψυχή, η διατροφή θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Γι' αυτό όμως, θα πρέπει να έχει γίνει ήδη δουλειά από μικρή ηλικία. Το λέω και σαν μάνα, γιατί οι πιο γερές βάσεις στη ζωή μας μπαίνουν εκεί, στη νεαρή ηλικία και πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να τρώνε σωστά και απ' όλες τις τροφές. Σίγουρα υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες ή γεγονότα που μπορεί για παράδειγμα να σου κόψουν την όρεξη, αλλά όταν υπάρχει το σωστό υπόβαθρο, αυτό θα κάνει τον κύκλο του και θα περάσει.

Το κακό είναι πως συνήθως και οι ίδιοι οι γονείς δε βλέπουν το πρόβλημα.

Για παράδειγμα πίσω από ένα παχύσαρκο παιδάκι, λογικά θα δεις κι έναν παχύσαρκο γονιό ή και το αντίθετο, όταν τα παιδιά είναι λιποβαρή, είναι πολύ αδύνατοι και οι γονείς τους. Γι' αυτό και είναι τόσο σημαντικό το ψυχολογικό υπόβαθρο για να να οδηγηθεί κάποιος στην ανορεξία.

Όταν κάποιος νοσεί, χρειάζεται ιατρική υποστήριξη από ολόκληρη ιατρική ομάδα. Δεν γίνεται να αναλάβει μόνο ένας διαιτολόγος έναν άνθρωπο με νευρική ανορεξία, θέλει οπωσδήποτε και ψυχολογική ή ψυχιατρική υποστήριξη, ανάλογα την περίπτωση".

Το δύσκολο κομμάτι στην περίπτωση της νευρικής ανορεξίας, είναι να δεχτεί ο ίδιος ο ασθενής ότι πάσχει, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει και τη θεραπεία του. Σημαντικότατο ρόλο σε αυτό, μπορεί να παίξει το περιβάλλον του, ώστε να τον κατευθύνει στους ειδικούς προκειμένου να μπορέσει να δει την αληθινή εικόνα του κορμιού του, και όχι την παραμορφωμένη εκδοχή που βλέπει στον καθρέφτη του, όποιος πάσχει από την ασθένεια.