Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/6/17

Έρχεται φοροκαταιγίδα από τα τέλη Ιουλίου



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Θύελλα φόρων αναμένεται μετά την -αυτονόητη πλέον - παράταση στην υποβολή των φορολογικών που ανακοίνωσε χθες η υφυπουργός οικονομικών... 

 
 
 
 
 
κ. Κατερίνα Παπανάτσιου σε συνένετυξή της στον realfm 97,8.

Η διάρκεια της παράτασης θα εξαρτηθεί από την πορεία υποβολής φορολογικών δηλώσεων τις επόμενες μέχρι και την Παρασκευή.

Αν και ακούγεται ότι θα είναι μέχρι και τις 14 Ιουλίου αντί της 30ης Ιουλίου η υφυπουργός οικονομικών έκανε χθες ένα στρατηγικό λάθος.

Προαναγγέλλοντας την παράταση μια εβδομάδα πριν την λήξη της προθεσμίας μπορεί τελικά να αναγκαστεί σε μεγαλύτερη παράταση αφού από χθες o ρυθμός υποβολής μειώθηκε σημαντικά.

Αν λοιπόν στις 14 του μήνα δεν έχουν υποβληθεί κάποιες 100αδες χιλιάδες δηλώσεις μια νέα παράταση θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο.

Εκτός από το φουσκωμένα κατά περίπου 33-35% εκκαθαριστικά σε μισθωτούς συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και - κερδοφόρες επιχειρήσεις η καθυστέρηση στην υποβολή της δήλωσης υποκρύπτει και ένα φόρο και την θύελλα φόρων που θα ακολουθήσει την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.

Η ίδια η κ. Παπανάτσιου είπε χθες ότι στόχος του υπουργείου οικονομικών είναι αμέσως μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων στα τέλη Ιουλίου, να ξεκινά ο καταλογισμός του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Αυγούστου με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Σεπτέμβριου.

Ο στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι η είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ από τον βασικό φόρο ακινήτων (από τα 3,4 δισ. ευρώ που θα βεβαιωθούν και φέτος) να εισπραχθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που καθυστερήσει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ο ΕΝΦΙΑ καταλογιστεί τον Σεπτέμβριο και η πρώτη δόση έρθει τον Οκτώβριο τότε ο φόρος θα πληρωθεί σε τέσσερεις αντί σε πέντε δόσεις που εξοφλήθηκε το 2016.

Η υφυπουργός οικονομικών μίλησε και για τα «νέα» τέλη κυκλοφορίας, ο σχεδιασμός των οποίων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να συνυπολογίζουν την παλαιότητα του οχήματος τους εκπεμπόμενους ρύπους, τον κυβισμό και την τιμή αγοράς με χαμένους κατά πάσα πιθανότητα του ιδιοκτήτες με αυτοκίνητα με καύσιμα το ντήζελ, τα υβριδικά και τα πολυτελή οχήματα υψηλού κυβισμού.

Η σκυταλοδρομία των φόρων

Σε κάθε περίπτωση από τα τέλη Ιουλίου και μετά θα ξεκινήσει μια σκυταλοδρομία φόρων με στόχο την είσπραξη εσόδων ύψους περίπου 31 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Το πρώτο ραντεβού με την εφορία έρχεται στο τέλος Ιουλίου με την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος .

Το δεύτερο ραντεβού θα είναι στο τέλος Σεπτεμβρίου οπότε αναμένεται να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρους εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Τον Οκτώβριο θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Το Νοέμβριο θα έχουμε την τρίτη δόση του φόρους εισοδήματος και την Τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Παραδοσιακά ο Νοέμβριο είναι ο μήνας που έρχονται και τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ και μοτοσικλετών τα οποία θα έχουν προθεσμία αποπληρωμής μέχρι και την 31/12/2017.

Το Δεκέμβριο θα πρέπει να πληρωθεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.

enikonomia