Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/6/17

Χάλκη, η ήρεμη δύναμη των Δωδεκανήσων



Ησυχία, γαλήνη και πεντακάθαρες θάλασσες - Δείτε τις φωτογραφίες

Σε μικρή απόσταση δυτικά της Ρόδου, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, η μικρή αλλά θαυμαστή Χάλκη είναι ο προορισμός που προσκαλεί όλους όσοι αναζητούν στις διακοπές τους ηρεμία και ησυχία.

Το... 

 
 
 
 
όνομά της το πήρε είτε από τα εργαστήρια επεξεργασίας χαλκού, που υπήρχαν στο νησί, είτε, το πιθανότερο, από τη φοινικική λέξη «κάρκι» ή «κάλχι» που σημαίνει πορφύρα, όστρακο που αφθονούσε στις ακτές του νησιού.

Φτάνοντας στη Χάλκη, το βλέμμα γοητεύεται από το πανέμορφο Νημποριό, τον μοναδικό οικισμό και λιμάνι του νησιού. Πετρόχτιστα χρωματιστά σπίτια με τις κεραμοσκεπές τους δίνουν το «στίγμα» του νησιού, στη σκιά του επιβλητικού καμπαναριού του Αγίου Νικολάου, πολιούχου του νησιού.

Σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι βρίσκεται το Χωριό, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Στο Κάστρο των Ιπποτών σώζεται μόνο ο ναός του Αγίου Νικολάου, με τοιχογραφίες του 15ου και του 17ου αιώνα, η θέα στο Καρπάθιο πέλαγος ωστόσο αξίζει και μένει αξέχαστη.

Μακριά από όλα, όπως λέει και το όνομά της, βρίσκεται η μονή Αγίου Ιωάννη Αλάργα. Αν περπατήσετε περίπου μιάμιση ώρα για να φτάσετε εκεί, μέσα στο γυμνό τοπίο, θυμηθείτε πως στις 29 Αυγούστου η μονή γιορτάζει και προς τιμήν της γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού.

Στις παραλίες της Χάλκης θα απολαύσετε τα πεντακάθαρα νερά. Αμμώδης είναι ο Πόνταμος, στα νότια του νησιού, που είναι κι εύκολα προσβάσιμος με τα πόδια. Βραχώδη είναι τα Φτενάγια ενώ δημοφιλείς είναι επίσης τα Κάνια, οι Γυαλοί ή Γιάλι με τα λευκά βότσαλα αλλά και η Αρέτα, για την οποία θα χρειαστείτε καΐκι.


newsbeast.gr