Σελίδες

Thessaloniki video tour

17/7/17

Τα κόλπα για απεργίες επί πληρωμή




Σε νέα μορφή συνδικαλιστικής δράσης αναδεικνύεται η κατάληψη χώρων του Δημοσίου εφόσον εξασφαλίζει δύο καλά. Από τη μια, και ...
πίεση ασκεί αφού κανένας δεν μπορεί να εισέλθει στο υπό κατάληψη κτίριο και άρα η συμμετοχή στην κινητοποίηση είναι καθολική. Από την άλλη, και οι υπάλληλοι λαμβάνουν το ημερομίσθιό τους εφόσον δεν παρείχαν υπηρεσίες λόγω... κατάληψης. Η πρακτική ξεκίνησε να εφαρμόζεται κατά τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας στους δήμους και επεκτάθηκε σε όλο το Δημόσιο. Ετσι, δεν εξαγγέλλονται πλέον «απεργίες» αλλά «δυναμικές κινητοποιήσεις» που συνοδεύονται από καταλήψεις. Μικρός αριθμός συνδικαλιστών καταλαμβάνει το κτίριο όπου στεγάζονται υπηρεσίες ή εμποδίζει την είσοδο στις ώρες εργασίας. Ετσι, οι εργαζόμενοι μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν μπορούσαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Το φθινόπωρο του 2011, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων πραγματοποίησαν απεργία επί 20 συνεχείς ημέρες. Οι κινητοποιήσεις έληξαν όταν ο Δ. Αθηναίων προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Λίγες ημέρες αργότερα, οι απεργοί είδαν στους λογαριασμούς τους ότι τους είχαν αφαιρεθεί τα ημερομίσθια των ημερών απεργίας. Εφεξής καθιερώθηκε η νέα μορφή κινητοποιήσεων: Περιορισμένος αριθμός συνδικαλιστών αποκλείει τον ΧΥΤΑ, οπότε δεν μπορούν να αδειάσουν τα απορριμματοφόρα, ή αποκλείουν τα αμαξοστάσια, με συνέπεια να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί η αποκομιδή. «Οι υπάλληλοι έρχονται και χτυπάνε κάρτα ή μπορεί και να μην το κάνουν, αλλά οι προϊστάμενοί τους βεβαιώνουν ότι προσήλθαν στην εργασία τους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το μεροκάματο καταβάλλεται αν ο εργαζόμενος δεν παρείχε τις υπηρεσίες του λόγω εξωτερικών συνθηκών ανεξάρτητων από τη δική του βούληση», τονίζει στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως συμπληρώνει, «αυτή η μορφή κινητοποιήσεων είναι νομικά μη αντιμετωπίσιμη. Ο δήμαρχος πρέπει να καλέσει την αστυνομία ή τον εισαγγελέα, για να βάλει τέλος στην κατάληψη. Ελάχιστοι τοπικοί άρχοντες θα αναλάμβαναν το πολιτικό κόστος». Αν ασκηθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση, έπειτα από αρκετό χρονικό διάστημα που φθάνει η υπόθεση να εξεταστεί, οι συνδικαλιστές αθωώνονται.

Αλλη συνήθης τακτική είναι οι υπάλληλοι τις ημέρες της απεργίας να αρρωσταίνουν. «Αρκεί ένα χαρτί από γιατρό για να δικαιολογήσεις ασθένεια 1 - 3 ημερών και να αποφύγεις την περικοπή της μισθοδοσίας», λέει προϊστάμενος σε ΟΤΑ. Ορισμένες ειδικότητες που το δικαιούνται, όταν υπάρχει εργασία το Σαββατοκύριακο, δηλώνουν ρεπό την ημέρα της απεργίας. Αλλες φορές, το μισθολογικό κόστος της απεργίας αναλαμβάνουν υπάλληλοι σε κομβικές θέσεις, ώστε να μην μπορεί κανείς να παρέχει υπηρεσίες, π.χ. κηρύσσουν απεργία οι μηχανοδηγοί, οπότε ακινητοποιούνται τα τρένα, αλλά οι υπόλοιποι πληρώνονται.