Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/8/17

Τα ροζέ που θα ’χουμε νοσταλγήσει




Κείμενο: Εύωχος
Θέλγει πάντα, μέρες τ’ Αυγούστου, το ροζέ όταν, από άχρωμα κάθυγρα μπουκάλια που αναπαύονται στην παγωνιέρα, ξεπετιέται και...

ρέει σε ποτήρια λεπτά, δίνοντας στο γυαλί τους το χρώμα του και παίρνοντάς τους το σχήμα. Και όταν τα ποτήρια υψωθούν, για να προκαλέσουν τη διαύγεια του μεσημεριού, και το κρασί δροσερό φτάσει στα χείλη και στο στόμα για να ντύσει την ήπια γεύση που άφησαν η εξαίσια αξίδωτη κάππαρη και το υπόξινο ζυμωτό ψωμί, η Μεσόγειος όλη -η πάντα ταραγμένη από πολέμους- συνοψίζεται σε λίγες στιγμές ειρηνικής απόλαυσης.

Οι ειδικοί μάς λένε πως το ροζέ κρασί συχνά δεν είναι αυθεντικό. Δεν έχει δηλαδή οινοποιηθεί εξαρχής ροζέ. Κάποιοι αετονύχηδες, όταν ανεβαίνει η ζήτηση, ρίχνουν στο λευκό λίγο κόκκινο και το πουλάνε ως ροζέ. Ετσι, δεν υπάρχει για εμάς, τους μη ειδήμονες, άλλος δρόμος από εκείνον που οδηγεί σε συγκεκριμένες, ασφαλείς ετικέτες.

Τώρα, όμως, σε καιρούς λιτότητας, η επιλογή δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς η χρεία για τα στοιχειώδη ορίζει τα όρια των δυνατοτήτων μας.

Ας είναι όμως. Ας πράξουμε ο καθένας με τις ιεραρχήσεις του. Και αν το ροζέ που επιθυμούμε είναι απρόσιτο για το βαλάντιό μας, ας περιοριστούμε στα απλά ροζέ της σειράς, είτε είναι από τις πλαγιές της Προβηγκίας είτε της Πελοποννήσου.

Θα αλλάξουν οι καιροί κάποτε. Και ένα βράδυ καλοκαιριού, που τα κορίτσια μας θα ’χουν τυλίξει την αρμύρα τους σε χρωματιστά φορέματα, θα γιορτάσουμε τους νέους καιρούς με τα φίνα ροζέ που για χρόνια θα ’χουμε νοσταλγήσει.