Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/8/17

Η μεγαλύτερη ηφαιστειακή περιοχή της γης στην Ανταρκτική


Σχεδόν 100 νέα ηφαίστεια ανακαλύφθηκαν κάτω από τον παχύ πάγο της Ανταρκτικής καθιστώντας την περιοχή τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή τοποθεσία στη Γη. “Το εύρημα σχεδόν τριπλασιάζει τον αριθμό των γνωστών ηφαιστειακών σημείων στην... 

ηπειρωτική Ευρώπη και οι ερευνητές υποψιάζονται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά περισσότερα”, αναφέρει ο Guardian. Το γεγονός ότι ένα τέτοιο μεγάλο ηφαιστειακό σύστημα έμεινε μέχρι τώρα κρυμμένο κάτω από τον πάγο αποτελεί τρανή απόδειξη για το πόσο απέραντη και μακρινή είναι η νότια ήπειρος, άγνωστη στους ανθρώπους. “Είμαστε ενθουσιασμένοι”, δήλωσε ο ειδικός παγετώνων Robert Bingham. “Δεν περίμενα να βρούμε κάτι παρόμοιο. Έχουμε σχεδόν τριπλασιάσει τον αριθμό των ηφαιστείων που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στη δυτική Ανταρκτική.



Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα και θεωρώ ότι η περιοχή αυτή θα αποδειχτεί η πυκνότερη σε ηφαίστεια στον κόσμο, ακόμα μεγαλύτερη και από την ανατολική Αφρική , όπου συγκεντρώνονται τα Nyiragongo, Kilimanjaro, Longonot και άλλα ενεργά ηφαίστεια”, συμπλήρωσε ο ίδιος. Τα ηφαίστεια ανακαλύφθηκαν με τη βοήθεια σημάτων ραντάρ διεισδυτικού πάγου που βρήκαν βασάλτη, το χαρακτηριστικό πέτρωμα των ηφαιστειακών κώνων. Συνολικά, 91 νέα ηφαίστεια ανακαλύφθηκαν, φτάνοντας τον αριθμό στην περιοχή στα 138.

Είναι ενδιαφέρον να μάθουμε ότι τα ηφαίστεια που βρίσκονται κάτω από τον πάγο μπορεί να είναι λιγότερο ενεργά, όμως όταν τα φύλλα πάγου λιώνουν, απελευθερώνεται πολλή πίεση. Δεδομένου ότι η Αρκτική και η Ανταρκτική είναι οι περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η τήξη πάγου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μελλοντικών εκρήξεων. Είναι κάτι που οι ερευνητές θα παρακολουθούν πολύ στενά. 
perierga.gr