Σελίδες

Thessaloniki video tour

22/10/17

Η ηρεμία που μας προσφέρουν οι ήχοι της φύσης




Πλέον υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για τις ευεργετικές ιδιότητες των ήχων της φύσης, καθώς ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ...
το θρόισμα των φύλλων, ο ήχος της βροχής και το νερό του ποταμού μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο και να επιφέρουν ηρεμία. Οι ήχοι της φύσης λοιπόν μας βοηθούν να χαλαρώσουμε, ενώ όπως αποκαλύπτουν τα εγκεφαλογραφήματα σχετικής έρευνας οι φυσικοί αυτοί ήχοι μπορούν να συμβάλλουν σε καλύτερη απόδοση σε έργα που απαιτούν μεγάλη συγκέντρωση και προσοχή.

Ήχοι της φύσης και ηρεμία του εγκεφάλου

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ερευνητές από τις ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων του Μπράιτον και του Σάσεξ βρήκαν ότι το άκουσμα των «φυσικών ήχων» επιδρά στα συστήματα που ελέγχουν την απόκριση στο άγχος και άλλες λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος, με σχετικές επιπτώσεις στην ηρεμία του εγκεφάλου.

Πείραμα με τους ήχους της φύσης

Σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Mark Ware, η ομάδα της van Praag διεξήγαγε ένα πείραμα όπου οι συμμετέχοντες άκουγαν ήχους που καταγράφονταν από φυσικά και τεχνητά περιβάλλοντα, ενώ η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους μετριόταν σε ένα μαγνητικό τομογράφο και η δραστηριότητα του αυτόνομου νευρικού συστήματος παρακολουθείτο μέσω των αλλαγών στον καρδιακό ρυθμό.

Όταν ακούμε ήχους της φύσης, υπάρχει μια αύξηση στη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος που σχετίζεται με τη χαλάρωση του σώματος. Είναι ενδιαφέρον ότι, το ποσό της μεταβολής της δραστηριότητας του νευρικού συστήματος εξαρτάται από την αρχική κατάσταση των συμμετεχόντων: Τα άτομα που παρουσίαζαν μεγαλύτερο άγχος πριν από την έναρξη του πειράματος εμφάνισαν και τη μεγαλύτερη σωματική χαλάρωση όταν άκουσαν ήχους της φύσης, ενώ όσοι ήταν ήδη χαλαροί, εμφάνισαν μικρότερη επίδραση.

Η εφαρμογή Naturespace

Επειδή όμως τα οφέλη από τους ήχους της φύσης απολαμβάνουν περισσότερο εκείνοι οι οποίοι ζουν πιο κοντά σε αυτή, σε αντίθεση με εκείνους οι οποίοι ζουν στις μεγαλουπόλεις, υπάρχει μία εφαρμογή που μιμείται αυτούς τους ήχους και επιφέρει ηρεμία.

Συνεπώς, ακόμη και αν δεν ζείτε κοντά στη φύση, με την εφαρμογή Naturespace, θα νιώσετε ότι ήσαστε κοντά της. Εάν λοιπόν ζείτε σε πόλη και απέχετε αρκετά από ένα γαλήνιο μέρος, τότε το επόμενο καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να αποκτήστε αυτή την εφαρμογή.

H εφαρμογή Naturespace, προσφέρει χαλαρωτικούς ήχους, εκμεταλλευόμενη τους ήχους της φύσης. Εσείς μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μία ποικιλία θεμάτων, όπως κύματα, βροχή, φωτιά, ήχοι της παραλίας, λύκους, ένα βράδυ στη λίμνη, ήχοι πουλιών, αέρας, τρεχούμενα νερά, τρένα και πολλά άλλα.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί μία 3D Holographic audio engine, η οποία δημιουργεί μια αίσθηση που σε καθηλώνει. Αισθάνεται κανείς κλείνοντας τα μάτια, πως ο ήχος προέρχεται από το περιβάλλον γύρω του κατά τη διάρκεια ενός κομματιού. Ο ήχος μπορεί μέσα από τις ρυθμίσεις, να βελτιστοποιηθεί για ακουστικά earbuds ή ηχεία headphones, πατώντας το εικονίδιο ακουστικών, στο κάτω μέρος της οθόνης. Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα εφαρμογή ηρεμίας και διαλογισμού, καθώς και ιδανική για αναπαραγωγή κατά τη διάρκειας πλήρης συγκέντρωσης.