Σελίδες

Thessaloniki video tour

14/12/17

Ενάμιση χρόνο στην αναμονή για καταρράκτη




Η αναμονή για μία οφθαλμολογική επέμβαση καταρράκτη στο ΕΣΥ μπορεί να φτάνει ακόμα και τον ενάμιση χρόνο, ενώ σε περίπου...
25 χειρουργικά τμήματα δημόσιων νοσοκομείων ο χρόνος αναμονής ξεπερνά κατά πολύ τους έξι μήνες, που είναι το αποδεκτό «όριο» το οποίο έχει θέσει το υπουργείο Υγείας για τα «ψυχρά» μη επείγοντα περιστατικά. Η μεγάλη αναμονή συνήθως έχει να κάνει με τη «φήμη» του τμήματος ή του χειρουργού και δεν συνδέεται πάντα με το γεγονός ότι σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν «κλειστά» χειρουργεία. Σύμφωνα άλλωστε με τα στοιχεία του υπουργείου, ένα στα τέσσερα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν αξιοποιούν όλα τα χειρουργικά τραπέζια καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό.

Ενα ΕΣΥ πολλών ταχυτήτων αποκάλυψε η άτυπη αξιολόγηση των διοικητών νοσοκομείων, οι οποίοι «έδωσαν» πρόσφατα «εξετάσεις» σε μια σειρά από δείκτες που αφορούν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η αξιολόγηση κατέδειξε σημεία που «πονάνε» στην επαφή του πολίτη με το ΕΣΥ, όπως ο χρόνος αναμονής για τα εξωτερικά ιατρεία, ειδικά σε ολιγάριθμες σε στελέχωση ειδικότητες όπως π.χ. ΩΡΛ, ο χρόνος αναμονής για τακτικό χειρουργείο σε νοσοκομεία με «καλή φήμη» και ο χρόνος αναμονής για παρακλινικές εξετάσεις σε μεγάλα νοσοκομεία των αστικών κέντρων. Το υπουργείο Υγείας αξιολογώντας τις απαντήσεις των διοικητών κατέληξε στα εξής βασικά συμπεράσματα:

Η αναμονή για μία οφθαλμολογική επέμβαση καταρράκτη στο ΕΣΥ μπορεί να φτάνει ακόμα και τον ενάμιση χρόνο, ενώ σε περίπου 25 χειρουργικά τμήματα δημόσιων νοσοκομείων ο χρόνος αναμονής ξεπερνά κατά πολύ τους έξι μήνες, που είναι το αποδεκτό «όριο» το οποίο έχει θέσει το υπουργείο Υγείας για τα «ψυχρά» μη επείγοντα περιστατικά. Η μεγάλη αναμονή συνήθως έχει να κάνει με τη «φήμη» του τμήματος ή του χειρουργού και δεν συνδέεται πάντα με το γεγονός ότι σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν «κλειστά» χειρουργεία. Σύμφωνα άλλωστε με τα στοιχεία του υπουργείου, ένα στα τέσσερα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν αξιοποιούν όλα τα χειρουργικά τραπέζια καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό.

Ενα ΕΣΥ πολλών ταχυτήτων αποκάλυψε η άτυπη αξιολόγηση των διοικητών νοσοκομείων, οι οποίοι «έδωσαν» πρόσφατα «εξετάσεις» σε μια σειρά από δείκτες που αφορούν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η αξιολόγηση κατέδειξε σημεία που «πονάνε» στην επαφή του πολίτη με το ΕΣΥ, όπως ο χρόνος αναμονής για τα εξωτερικά ιατρεία, ειδικά σε ολιγάριθμες σε στελέχωση ειδικότητες όπως π.χ. ΩΡΛ, ο χρόνος αναμονής για τακτικό χειρουργείο σε νοσοκομεία με «καλή φήμη» και ο χρόνος αναμονής για παρακλινικές εξετάσεις σε μεγάλα νοσοκομεία των αστικών κέντρων. Το υπουργείο Υγείας αξιολογώντας τις απαντήσεις των διοικητών κατέληξε στα εξής βασικά συμπεράσματα:

ADVERTISING


inRead invented by Teads

• Χρόνος αναμονής για μη επείγοντα - «ψυχρά» χειρουργεία, όπως καταρράκτης και αρθροπλαστική. Στα περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ ο χρόνος αναμονής για αυτά τα χειρουργεία δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες. Ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας είναι να προγραμματίζονται εντός έξι μηνών. Σε περίπου 25 χειρουργικά τμήματα νοσοκομείων ο χρόνος αναμονής ξεπερνά κατά πολύ αυτό το όριο και μπορεί να φτάσει ακόμα και τον 1,5 χρόνο. Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί δυνατότητα διενέργειας τακτικών χειρουργείων και το απόγευμα.

• Αξιοποίηση των χειρουργείων. Σχεδόν το 25% των νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύνολο των χειρουργικών τραπεζιών που διαθέτει. Το πιο σύνηθες «εμπόδιο» είναι η έλλειψη προσωπικού.

• Χρόνος αναμονής για επίσκεψη στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία. Ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας είναι να μην ξεπερνάει τις 20 ημέρες για το πρώτο ραντεβού. Στα μεγάλα νοσοκομεία σε κάποιες ειδικότητες, όπως π.χ. ωτορινολαρυγγολόγοι και οφθαλμίατροι, η αναμονή ξεπερνά το τρίμηνο, ενώ σε «σπάνιες» ειδικότητες (π.χ. αναπτυξιολογικά ιατρεία) η αναμονή μπορεί να υπερβεί και τους 12 μήνες.

• Χρόνος αναμονής για παρακλινικές εξετάσεις κατά την τακτική πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου. Και εδώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι η αναμονή να μην ξεπερνά τις 15 ημέρες. Σε μεγάλα νοσοκομεία, κυρίως αστικών κέντρων, αυτό δεν τηρείται και μπορεί να φτάσει και τους τρεις μήνες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να καταφεύγουν στην απογευματινή λειτουργία για να κάνουν τις εξετάσεις.

• Λίστα χειρουργείου. Η εφαρμογή της είναι ελλιπής, σε πολλά επίπεδα: συχνά ο ασθενής δεν γνωρίζει ότι πρέπει να απευθυνθεί έχοντας το ενημερωτικό σημείωμα από τον χειρουργό σε υπάλληλο του νοσοκομείου για να λάβει ημερομηνία διεξαγωγής της χειρουργικής επέμβασης. Σε πολλά νοσοκομεία αναρτάται το εβδομαδιαίο πρόγραμμα χειρουργείου και όχι η λίστα χειρουργείου (τηρείται ανά τμήμα με όλα τα περιστατικά που έχουν προγραμματιστεί), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί εάν κάποιος, με λιγότερο επείγον πρόβλημα υγείας, προσπερνά τη σειρά προτεραιότητας. Τέλος, υπάρχουν αναφορές από τις επιτροπές χειρουργείων ότι η «κατηγοριοποίηση» των χειρουργικών περιστατικών από τους χειρουργούς, ανάλογα με το πόσο μπορούν να περιμένουν για τη διεξαγωγή του χειρουργείου, δεν είναι πάντα σωστή.

• Νοσηλευόμενοι σε διαδρόμους. Σε τουλάχιστον έξι νοσοκομεία της χώρας παρατηρείται το φαινόμενο ασθενείς που έχουν εξεταστεί στα επείγοντα, και έχει αποφασισθεί ότι πρέπει να νοσηλευθούν, να περιμένουν επί πολλές ώρες στο φορείο έως ότου βρεθεί κλίνη σε θάλαμο κλινικής. Από το υπουργείο εστιάζουν ιδιαίτερα στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου με πιο γρήγορη διακίνηση των ασθενών μέσα από το σύστημα «φιλοξενίας» σε άλλες κλινικές.

Οι διοικητές, με βάση τις επιδόσεις τους για τους 18 μήνες που βρίσκονται στο τιμόνι των δημόσιων νοσοκομείων, κλήθηκαν και να βαθμολογήσουν εαυτούς. Με άριστα το πέντε, όλοι έκριναν ότι άξιζαν πάνω από τέσσερα, ωστόσο ήταν «σεμνοί» και ουδείς αυτοαξιολογήθηκε με πέντε. Ο κάθε επικεφαλής νοσοκομείου αξιολογήθηκε και από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών. Εκεί υπήρχαν περιπτώσεις που οι βαθμοί «έπεσαν» στο 3,5, ακόμα και στο 3. Ηταν ένας τρόπος για τις Υγειονομικές Περιφέρειες να διαμηνύσουν στο υπουργείο ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν με κάποιους διοικητές νοσοκομείων. Στο πλαίσιο αυτό, τουλάχιστον 4-5 διοικητές έμειναν όχι απλά μετεξεταστέοι, αλλά αντιμετωπίζουν και το ενδεχόμενο πρόωρης λήξης της θητείας τους. Προς το παρόν, η διαδικασία είναι άτυπη.

Νέα κριτήρια

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Γιαννόπουλος, το επικείμενο ν/σ για τη θεσμική ανασυγκρότηση του ΕΣΥ θα περιλαμβάνει διατάξεις που θα επισημοποιούν τη διαδικασία καθώς και τη βαθμολογία βάσει της οποίας θα κρίνεται η παραμονή του διοικητή στη θέση του. «Υπάρχει μια συμφωνία ότι πρέπει η αποτίμηση της δουλειάς μας να γίνεται βάσει στοχοθεσίας. Θεωρούμε ότι πρέπει οι στόχοι να γίνουν πιο συγκεκριμένοι ενώ θα γίνει μια προσπάθεια να προσθέσουμε σε αυτούς και δείκτες ποιότητας των υπηρεσιών, όπως ο αριθμός των επιπλοκών και οι επαναλαμβανόμενες νοσηλείες».