Σελίδες

Thessaloniki video tour

13/1/18

Γνωρίστε τη λεβάντα!




Η αγαπημένη και γνωστή σε όλους από τα παιδικά μας χρόνια Lavandula πήρε την...
ονομασία της από το λατινικό ρήμα lavare που σημαίνει «πλένω», αφού στην αρχαία Ρώμη χρησιμοποιούσαν τα άνθη της για να αρωματίσουν τα λουτρά τους. Με καταπληκτικές ιαματικές, επουλωτικές και αρωματικές ιδιότητες, η φήμη της λεβάντας κρατά μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να τη συναντάμε σε πολλές περιστάσεις της καθημερινότητάς μας.

Ανήκει στην οικογένεια «χειλανθή» που περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη. Η λεβάντα στοιχάδα φυτρώνει σε πεδινά, πετρώδη μέρη, ενώ η λεβάντα σταχύς που φυτρώνει μόνο σε πετρώδεις περιοχές χρησιμοποιείται για την παραγωγή του αιθέριου λαδιού της λεβάντας, το οποίο είναι συστατικό των λοσιόν και των αρωματικών σαπουνιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Το έλαιο αυτό προκύπτει από απόσταξη.

Τα άνθη της λεβάντας είναι επίσης χρήσιμα στην φαρμακοποιία.

Το αιθέριο έλαιο έχει αμέτρητες ιδιότητες που ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Καταπολεμά την ατονία, τη νευρικότητα, την κατάθλιψη, την αϋπνία, το άγχος, τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους γενικά, το βήχα, το άσθμα, τη γρίπη, τη λαρυγγίτιδα και το κρυολόγημα, τους μυικούς πόνους

ρίχνει την πίεση,

καταπραΰνει από τους πόνους του στομάχου,

έχει αντισηπτική δράση και συμβάλλει στην επούλωση πληγών,

ανακουφίζει από τη φαγούρα ακόμα και αν προέρχεται από τσιμπήματα,

αντιμετωπίζει την ξηροδερμία και

η έντονα ενυδατική δράση του το κάνει βασικό συστατικό στις κρέμες χεριών και νυχιών.

Και όλα αυτά χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του φυτού που το κάνει περιζήτητο από όσους αντιμετωπίζουν σοβαρές δερματικές παθήσεις όπως ακμή, εκζέματα και ψωρίαση.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της λεβάντας όμως, δε σταματούν εδώ.

Τα άνθη της αρωματίζουν το χώρο και διώχνουν το σκόρο και δεν είναι τυχαίο που κυκλοφορούν στο εμπόριο φακελάκια λεβάντας για τα χειμωνιάτικα ρούχα που μένουν στις ντουλάπες το καλοκαίρι.

Αν σας αρέσει η μυρωδιά της μερικές καλές ιδέες για να τη βάλετε στην καθημερινότητά σας είναι οι εξής:

ρίξτε μια σταγόνα αιθέριου έλαιου στο μαξιλάρι σας για βαθύ και ξεκούραστο ύπνο, αφού πριν έχετε κάνει ένα ζεστό μπάνιο προσθέτοντας λίγες σταγόνες στο αφρολούτρό σας.

1-2 σταγόνες στο τελευταίο ξέβγαλμα των ρούχων κατά την πλύση ή στο νερό ενώ σφουγγαρίζετε το πάτωμα είναι αρκετές για έξτρα ευωδιά φρεσκάδας.

Αν κάνετε μασάζ, προσθέστε λίγες σταγόνες και στο λάδι σας για να χαλαρώσετε σώμα και μυαλό.

Τέλος, θυμηθείτε την το καλοκαίρι, καθώς αν καείτε από τον ήλιο, μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες σε λάδι ή τζελ αλόης για να ανακουφιστείτε και να δροσιστείτε από το κάψιμο