Σελίδες

Thessaloniki video tour

18/2/18

Η Ελληνίδα δασκάλα Άντρια Ζαφειράκου μεταξύ των 10 καλύτερων δασκάλων του κόσμου




Μια ελληνικής καταγωγής δασκάλα, η Άντρια Ζαφειράκου, βρίσκεται μεταξύ των 10 φιναλίστ που διεκδικούν το έπαθλο του...
Global Teacher Prize του Varkey Foundation, με σκοπό την ανάδειξη του καλύτερου δασκάλου του κόσμου.

«Τι κάνει εξαιρετικό έναν δάσκαλο; Γνώση του αντικειμένου τους; Πάθος για μάθηση; Επιθυμία να κάνει τον κόσμο καλύτερο; Όλες αυτές οι ιδιότητες συναντώνται σε αφθονία μεταξύ των 10 δασκάλων από όλο τον κόσμο που επελέγησαν ως φιναλίστ για το 2018 Global Teacher Prize, που απονέμει ένα εκατ. δολάρια κάθε χρόνο σε έναν εξαιρετικό δάσκαλο, που είχε πολύ σημαντική συνεισφορά στο επάγγελμά του. Όλοι αυτοί είναι δάσκαλοι που έκαναν σημαντική διαφορά στις ζωές των μαθητών τους- κάποιες φορές ενάντια σε όλα τα προγνωστικά- και τους αξίζει να τιμηθούν» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Global Teacher Prize.

Η Άντρια Ζαφειράκου ζει στη Μ. Βρετανία και διδάσκει σε ένα σχολείο με μαθητές διαφόρων εθνικοτήτων στο βορειοδυτικό Λονδίνο (Alperton Community School), όπου ομιλούνται 35 γλώσσες. Οι μαθητές του προέρχονται από κάποιες από τις πιο φτωχές οικογένειες της Βρετανίας- κάποιες εκ των οποίων μοιράζονται σπίτια με πέντε άλλες οικογένειες- ενώ άλλοι εκτίθενται σε βία από συμμορίες, σε μια περιοχή που έχει τον τρίτο υψηλότερο δείκτη δολοφονιών στη Μ. Βρετανία.

Η κ. Ζαφειράκου, όπως σημειώνεται στη σελίδα του διαγωνισμού, μπήκε στη διαδικασία να μάθει τα βασικά κάθε γλώσσας που ομιλείται στο σχολείο (35 στο σύνολο, υπενθυμίζεται) και να επανασχεδιάσει το πρόγραμμα μαθημάτων, με αποτέλεσμα να καταφέρει να «αγγίξει περιθωριοποιημένους μαθητές που δεν μιλούν αγγλικά».

«Βοήθησε έναν δάσκαλο μουσικής να ξεκινήσει μια σομαλική σχολική χορωδία, ενώ εισάγοντας καταστάσεις της πραγματικής ζωής στα μαθήματα Μαθηματικών βοήθησε το τμήμα Μαθηματικών του σχολείο της να κερδίσει τη διάκριση TES 2017 για την ομάδα Μαθηματικών της χρονιάς. Χάρη στις προσπάθειές της, το σχολείο της είναι στο στο κορυφαίο 1-5% της χώρας από άποψης προσόντων και πιστοποιητικών» σημειώνεται σχετικά.