Σελίδες

Thessaloniki video tour

19/2/18

Microsoft: Η αναβάθμιση ασφαλείας για τους Intel θα επιβραδύνει πολλά PC




Οι αναβαθμίσεις λογισμικού για την κάλυψη των κενών ασφαλείας σε αναρίθμητους επεξεργαστές Intel θα έχουν ως αποτέλεσμα να γίνουν πιο...
αργοί μερικοί υπολογιστές και σέρβερ, προειδοποίησε η Microsoft.

Η Intel διαψεύδει από την πλευρά της τις προειδοποιήσεις της Miocrosoft, σχετικά με την ενδεχόμενη επιβράδυνση των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Όπως διαβεβαίωσε προ ημερών, ένας μέσος χρήστης δεν θα διαπιστώσει σημαντική καθυστέρηση στις συνήθεις εργασίες του (mail, κειμενογράφος, κλπ).

Ακόμα χειρότερη, σύμφωνα πάντα με την Microsoft, είναι η κατάσταση για ορισμένους παλαιότερους επεξεργαστές της AMD (Advanced Micro Devices), ανταγωνίστριας της Intel, καθώς οι αναβαθμίσεις ασφαλείας οδήγησαν ακόμα και σε «πάγωμα» μερικών υπολογιστές με τέτοια τσιπάκια.

Για τον λόγο αυτό, η Microsoft γνωστοποίησε ότι σταματά προσωρινά την αναβάθμιση λογισμικού για ορισμένους επεξεργαστές της AMD, προκειμένου να αποφευχθεί η ολική κατάρρευση των υπολογιστών.

Η απόφαση αυτή θα καθυστερήσει την επιδιόρθωση των κενών ασφαλείας στα PC  με τσιπ της AMD, αυξάνοντας τον κίνδυνο μελλοντικών επιθέσεων από χάκερ που θα θελήσουν να εκμεταλλευθούν τα γνωστά πλέον κενά ασφαλείας Meltdown και Spectre.

Μετά την ανακοίνωση της Microsoft, οι μετοχές της AMD παρουσίασαν πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, όπως είχε συμβεί νωρίτερα και με τις μετοχές της Intel.


Το πρόβλημα ακουμπά και τα τσιπ της ARM, της ιαπωνικής SoftBank. Η ARM εκτιμά ότι το περίπου  5% των 120 δισεκατομμυρίων  που έχει πουλήσει από το 1991 έως σήμερα, επηρεάζονται από το Spectre, ενώ πολύ μικρότερος είναι ο αριθμός των τσιπ της που είναι ευάλωτα στο Meltdown.

Η Intel και η AMD δεν έχουν αποκαλύψει το εκτιμώμενο πσοστό των δικών τους τσιπ παγκοσμίως που επηρεάζονται από τα κενά και, κατά συνέπεια, από τις αναβαθμίσεις ασφαλείας.