Σελίδες

Thessaloniki video tour

23/4/18

Τόμσεν: Τελειώνει ο χρόνος για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα




Στον χρόνο που τελειώνει προκειμένου να αποφασιστεί τελικά η ενεργή συμμετοχή του...
ΔΝΤ στο πρόγραμμα, έδωσε έμφαση Πολ Τόμσεν, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Ταμείο σκοπεύει να πάρει σύντομα τις αποφάσεις του για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί πολύ σύντομα το πρόγραμμα, αλλιώς δεν θα έχει νόημα. Όπως πρόσθεσε, απαιτείται τουλάχιστον μία αξιολόγηση, εκτός από την έγκριση επί της αρχής. Συνεπώς, ο ίδιος εκτιμά πως ο χρόνος τελειώνει «για να μπορέσουμε να το ενεργοποιήσουμε», δεδομένου ότι το πρόγραμμα του ESM λήγει σύντομα.

Παράλληλα σημείωσε ότι το Ταμείο έχει αποδεχτεί ότι η εφαρμογή ορισμένων μέτρων θα μετατεθούν για μετά το τέλος του προγράμματος του ESM με προϋπόθεση την πετυχημένη έξοδο της Ελλάδας, αλλά σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος μηχανισμός, που θα διασφαλίζει την σύνδεση τους με συγκεκριμένες πολιτικές προϋποθέσεις. Παράλληλα, διευκρίνισε πως οι αποφάσεις για το χρέος πρέπει να είναι συγκεκριμένες και να ληφθούν πριν το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου εισηγηθεί του προγράμματος επί της αρχής που έχει για την Ελλάδα

Για την προληπτική πιστωτική γραμμή, τόνισε ότι εξαρτάται αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, και η διατηρήσιμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, θα κρίνουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, πρόσθεσε.

Όπως και η Κριστίν Λαγκάρντ, πήρε αποστάσεις από «δραστικά» μέτρα που υιοθετήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμμένα για το αφορολόγητο. «Το θέμα δεν είναι να πιάσεις ένας στόχο αλλά πως θα το κάνεις», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η δημοσιονομική πολιτική ήταν περιοριστική και μη βιώσιμη με μεγάλες περικοπές δαπανών και αύξηση φόρων.

Η Ελλάδα, όπως εκτίμησε, μπορεί να πιάσει τους στόχους, αλλά θεωρεί ότι αυτό χρειάζεται να γίνει με φιλικό, προς την ανάπτυξη, τρόπο.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και αν θα χρειαστούν 10 δισ. ευρώ, τόνισε πως περιμένει τα αποτελέσματα των stress test και τότε «θα δούμε τι χρειάζεται». Τα αποτελέσματα, όπως ανέφερε, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν πριν από την ολοκλήρωση της ανάλυσης για την βιωσιμότητα του χρέους.